Pakketbezorgers dreigen te bezwijken onder de hoge werkdruk.
Pakketbezorgers dreigen te bezwijken onder de hoge werkdruk. anp / Remko de Waal

‘Bezorgers kunnen drukte niet aan'

6 januari 2021 om 10:47

Te veel pakketten., te weinig mensen

DUIVEN (ANP) Zelfstandige pakketbezorgers dreigen te bezwijken onder de hoge werkdruk, zeker nu PostNL heeft besloten dat onderaannemers het bezorgingsschema van de feestdagen ook de rest van januari moeten hanteren. Daarvoor waarschuwt de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD), de brancheorganisatie voor zelfstandige pakketbezorgers. De BVPD zegt dat PostNL dat zonder overleg besloten heeft.


Dat betekent volgens de brancheorganisatie in de praktijk dagelijks overwerk. Sinds half november werken de zelfstandige bezorgers zes dagen per week en moeten ze tot veertig pakketten per uur bezorgen. BVPD-voorzitter Ruud Wassenaar schrijft in een brief aan PostNL-topvrouw Herna Verhagen dat de pakketbezorgers die PostNL inzet ,,op omvallen staan” en dat de “grens bereikt is”.


Volgens de BVPD geven sommige onderaannemers routes terug aan PostNL, omdat “ze het niet langer kunnen bolwerken”. Ook geven bezorgers aan het werk niet meer te willen doen omdat “het onmenselijke wordt gevraagd”.


BEHAPBAAR De belangenvereniging wil dat PostNL een scherper onderscheid maakt tussen urgente pakketten, zoals medicatie en eerste levensbehoeften, en luxeartikelen. Dan wordt het dagelijks te bezorgen aantal pakketten behapbaar.

Ook wil de vereniging compensatie voor extra kosten. PostNL rekent volgens de BVPD namelijk een opslag van 25 cent per pakket vanwege extra inzet van personeel en materieel, maar heeft de tarieven van onderaannemers verlaagd. “Tenenkrommend”, aldus de BVPD.

PostNL stelt dat de meeste onderaannemers al een contract voor zes dagen in de week hebben. ,,Het aantal dagen verandert voor hen dus niet” door de ,,uitzonderlijke tijd”, waarmee het postbedrijf op de lockdown doelt. De tarieven worden volgens PostNL jaarlijks aangepast en dat staat los van de feestdagenperiode.

Verder vindt het postbedrijf dat de BVPD een ,,vertekend beeld geeft” door louter naar het tarief per stop te kijken. ,,De omzet per uur is voor bezorgondernemers in de afgelopen drie jaar met tien procent gestegen”, stelt een woordvoerder.