New York

6 januari 2021 om 11:24

‘Beursuitbater NYSE overweegt toch beursexit Chinese bedrijven’

(ANP/BLOOMBERG) Beursuitbater New York Stock Exchange (NYSE) overweegt naar verluidt alsnog om de notering van drie grote Chinese telecombedrijven te schrappen. De nieuwe stap, waar verschillende media melding van maken, volgt na kritiek van minister van Financiën Steven Mnuchin op het eerdere besluit om de noteringen van de bedrijven te beëindigen terug te draaien.

NYSE kondigde eerder deze week aan de notering van China Mobile, China Telecom en China Unicom Hong Kong te willen schrappen op last van de regering Trump. Die verbood vorige maand Amerikaanse investeringen in Chinese bedrijven die volgens Washington worden gecontroleerd of eigendom zijn van het leger in China. Daarbij werd gemeld dat de handel in de bedrijven tussen 7 en 11 januari zou worden opgeschort en het proces was begonnen om de noteringen van de bedrijven te schrappen.


DRAAI Kort daarop gaf NYSE aan dat, na overleg met regelgevende instanties, anders is besloten. Een reden voor die draai werd niet gegeven. Nu zou dus door tussenkomst van Mnuchin weer een u-bocht zijn genomen. De drie bedrijven zouden als een bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS worden beschouwd.

Indexleverancier S&P Dow Jones stelde op zijn beurt dat het de Amerikaanse aandelen van de drie Chinese telecomfirma’s niet schrapt van zijn graadmeters, zoals eerder wel was bevolen. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de eerste draai van NYSE. Op de mogelijkheid dat de beursuitbater andermaal zijn koers zal veranderen, weigerde S&P Dow Jones commentaar te geven.

Het geharrewar over de notering heeft de drie Chinese bedrijven meer dan 30 miljard dollar aan marktwaarde gekost. China Mobile, China Telecom en China Unicom Hong Kong hebben hun primaire notering in Hongkong.

Peking zegt in een reactie te hopen dat de VS de wetten en marktregels zullen respecteren.


Den Haag

‘Extra geld nodig voor start-ups tegen klimaatverandering’

(ANP) Meerdere grote investeerders hebben zich aangesloten bij een taskforce voor internationale samenwerking om klimaatverandering tegen te gaan.

Volgens start-uporganisatie Techleap.nl, de drijvende kracht achter het initiatief, zou extra financiering startende ondernemers met klimaatinitiatieven kunnen helpen om hun idee van de grond te krijgen of op te schalen naar het buitenland.


DEELNEMERS Tot de partijen die zich hebben aangesloten behoren de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), Rabobanks Captive Investment Fund, Invest-NL en MN, dat de pensioenen belegt voor pensioenfondsen PMT en PME. Zij hebben onder meer toegezegd dat ze zullen kijken of ze kunnen bijdragen door middel van investeringen.