Amsterdam

23 december 2020 om 12:02

Twee mensen besmet door coronamutant

(ANP) Een gemuteerde en daardoor besmettelijkere variant van het coronavirus, die voor het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk, is tot dusver bij twee mensen in Nederland vastgesteld. Momenteel wordt uitgezocht hoe zij dat virus hebben opgelopen, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Beide gevallen zijn aangetroffen in de regio Amsterdam. De Jonge kan niet uitsluiten dat meer mensen besmet zijn geraakt met het gemuteerde virus. “Er is een kans, daar moeten we reëel in zijn. Maar we denken niet dat het heel breed verspreid zal zijn, niet vergelijkbaar met de Engelse situatie.”

De afgelopen dagen zijn extra maatregelen getroffen om verdere import te voorkomen. “Zodat we in ieder geval voorkomen dat mensen met dat virus in de koffer naar Nederland komen”, zegt De Jonge. Hardere ingrepen acht het kabinet nu niet noodzakelijk, aangezien Nederland al sinds vorige week in een strenge lockdown zit.


Utrecht

GGD wijst Expo Houten aan als centrale priklocatie

(ANP) De GGD Utrecht gaat de coronavaccinaties uitvoeren in het evenementencomplex Expo Houten. Als begindatum geeft de GGD “uiterlijk 11 januari”.

Utrecht, Hart voor Brabant en Rotterdam-Rijnmond zijn de eerste regio’s waar de vaccinatiecampagne van start gaat. Volgens het ministerie van Volksgezondheid begint een van de drie al op 8 januari. Maar welke locatie dat is, is nog niet duidelijk.

Hart voor Brabant heeft een voormalig distributiecentrum van een supermarkt aan de Amert in Veghel aangewezen als centrale priklocatie. De regio Rotterdam-Rijnmond gaat vaccineren op Rotterdam The Hague Airport.

In de overige 22 veiligheidsregio’s begint het inenten tegen corona een week later.


Helmond

26 energiezuinige nieuwbouwwoningen worden afgebroken

(ANP) In Helmond moeten 26 fonkelnieuwe, half afgebouwde energiezuinige woningen aan de Houtse Akker worden afgebroken. Volgens een woensdag door de gemeente Helmond gepubliceerde raadsbrief is sprake van zeer ernstige bouwtechnische en constructieve gebreken.

De gemeente stelt dat de gebouwen tot aan het staalframe moeten worden afgebroken. Ze moeten vanaf de fundamenten opnieuw worden opgebouwd, aldus burgemeester Elly Blanksma-van den Heuvel in de brief. De gemeente beraadt zich op juridische stappen tegen de ontwikkelaar.

De 26 kopers zijn ernstig gedupeerd. Volgens de burgemeester bevinden zij zich al maanden in onzekerheid. De kopers kregen dinsdagavond het slechte nieuws te horen. "Begrijpelijkerwijs zijn de constateringen hard aangekomen bij hen”, aldus Blanksma. De gemeente raadt hen aan een collectief te vormen.