Velp

23 december 2020 om 11:38

Man aangehouden voor bedreigen premier Rutte

(ANP) De politie heeft een 39-jarige man uit Velp aangehouden voor het bedreigen van premier Mark Rutte en het beledigen van agenten. De verdachte zou de bedreigingen begin december op sociale media hebben geuit nadat de politie in Nunspeet aanhoudingen had verricht bij een betoging tegen de mondkapjesplicht.

De politie begon een onderzoek nadat Rutte aangifte had gedaan. Dat leidde maandag tot de aanhouding van de man uit Velp. De man is verhoord en daarna vrijgelaten.

Vorige week hield de politie een 34-jarige inwoner van Zutphen aan voor het bedreigen van Rutte. Deze man had naar de Tweede Kamer gebeld om de premier te bedreigen.


Utrecht/Vianen

Vier jaar celstraf        voor ‘politiemol’

(ANP) De 45-jarige ‘politiemol’ Orm K. uit Vianen is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. De verdachte was politieagent en speelde twee jaar lang vertrouwelijke informatie uit de politiesystemen door aan criminelen. Ook verkocht hij zijn politiekleding. Naast de celstraf mag K. negen jaar niet meer werken als politieagent, bepaalde de rechtbank in Utrecht.

K. zit sinds zijn arrestatie op 17 mei vast. Bij het doorzoeken van zijn politielocker vonden rechercheurs geprinte vertrouwelijke stukken die niets te maken hadden met zijn eigen politiewerk. In zijn woning werd bovendien een pgp-telefoon aangetroffen, waarmee hij versleutelde berichten kon versturen.


Utrecht

UMC stopt deels met studie naar effect bloedverdunners

(ANP) Het UMC Utrecht stopt met het onderzoek naar het effect van hoge doses bloedverdunners bij ernstige zieke coronapatiënten die op de intensive care worden behandeld.

De hoge doses antistollingsmiddelen laten bij deze zieken geen verbetering zien ten opzichte van een standaard doses. Onafhankelijke adviesraden hebben geadviseerd te stoppen met het onderzoek, omdat de hoge dosis niet blijkt te werken en niet valt uit te sluiten of de hoeveelheid medicijnen schade kan veroorzaken.

De studie wordt wel voortgezet onder minder ernstig zieke patiënten met Covid-19 die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Ook buiten het onderzoek om krijgen coronapatiënten soms bloedverdunners. In mei stelde het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) een nieuwe richtlijn op om covidpatiënten die eerder trombose hebben gehad, preventief bloedverdunners te geven.

Die worden gegeven, omdat het virus een groter risico op bloedstolsels in de longen met zich meebrengt. Deze ongebruikelijke stolling kan tot allerlei complicaties leiden, zoals longkwalen, een hartaanval of beroertes, aldus het ziekenhuis dinsdag in een verklaring.