Parijs

23 december 2020 om 12:07

Franse agenten doodgeschoten, dader dood aangetroffen

(ANP/AFP/RTR) De man die drie agenten heeft doodgeschoten in Frankrijk is dood aangetroffen. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin bekend na het drama in de buurt van Saint-Just (Puy-de-Dôme), in centraal Frankrijk. Daarbij raakte een vierde agent gewond.

De 48-jarige man opende het vuur op agenten die rond middernacht reageerden op een melding over huiselijk geweld. Een agent kwam om het leven, een collega raakte gewond. De schutter verschanste zich vervolgens in de woning en zou daar ook brand hebben gesticht. Een vrouw zocht een veilig heenkomen op het dak en kon later worden gered.

Na de dodelijke schietpartij stuurden de hulpdiensten versterking naar het huis in een afgelegen gehucht. De ogenschijnlijk zwaarbewapende dader bleef schieten op de politie en doodde nog twee agenten. Die slachtoffers hadden naar verluidt geprobeerd in te schatten of hun neergeschoten collega’s gered konden worden.

De schutter kon uiteindelijk vluchten. Minister Darmanin trad niet in detail over de omstandigheden waaronder hij daarna om het leven kwam. Een ingewijde zegt dat de man dood is aangetroffen in een voertuig. Het vermoeden bestaat dat hij zichzelf van het leven heeft beroofd. De geredde vrouw wordt nog verhoord.

De omgekomen agenten waren 21, 37 en 45 jaar oud.


Rome

Nabestaanden         van slachtoffers corona eisen         100 miljoen euro

(ANP/DPA) Een groep die nabestaanden van coronaslachtoffers vertegenwoordigt is van plan woensdag regionale en nationale autoriteiten in Italië aan te klagen. De groep wil een schadevergoeding van ongeveer 100 miljoen euro, omdat de autoriteiten niet goed gehandeld zouden hebben bij de aanpak van het coronavirus.

De groep, die zichzelf Noi Denunceremo (We zullen aanklagen) noemt, vertegenwoordigt ongeveer 500 personen die een familielid zijn verloren door het coronavirus. “We willen een gemiddelde compensatie van 200.000 euro per persoon van de autoriteiten, in totaal rond de 100 miljoen euro,” aldus Noi Denunceremo.

De aanklacht is gericht tegen premier Giuseppe Conte, minister van Volksgezondheid Roberto Speranza en de gouverneur van Lombardije Attilio Fontana. De voorzitter van Noi Denunceremo noemt het “een kerstcadeau voor iedereen die moest ingrijpen, maar dat niet deed”.

Noi Denunceremo, gevestigd in de stad Bergamo, vindt dat het dodental deels te wijten is aan nalatigheid. De afgelopen maanden heeft de groep tientallen strafrechtelijke klachten ingediend bij de officieren van justitie van Bergamo en hen aangespoord onderzoek te doen naar de vermeende fouten.

Als voorbeeld van de nalatige aanpak noemt de groep het heropenen van de eerste hulp in het Alzano Lombardo ziekenhuis.