Uithuizermeeden

23 december 2020 om 10:41

Opvarende van schip dat in 1945 verging alsnog geïdentificeerd

(ANP) De identiteit van een van de slachtoffers die in 1945 omkwamen bij een scheepsramp bij Delfzijl, is na 75 jaar geïdentificeerd door een DNA-match met de broer. Dat maakte de politie bekend.

Enkele dagen na de bevrijding verging het schip ‘De Joanna’ vlak voor de haven van Delfzijl. Het had 45 opvarenden aan boord, allemaal bevrijde Nederlandse gevangenen uit Duitsland. Slechts zeven van hen bereikten levend de vaste wal. Een groot deel van de 38 slachtoffers kon worden geïdentificeerd, maar niet van iedereen was de naam bekend. Het bewuste lichaam werd daarom naamloos begraven in het dorp Uithuizermeeden in de provincie Groningen.

Het graf krijgt nu alsnog een naam. De Oorlogsgravenstichting zal het graf inrichten als een formeel oorlogsgraf.

“Een prachtige boodschap in deze tijd voor kerst”, aldus de politie.


Den Haag

Figuur verschijnt op doek van De Hooch; dilemma voor Mauritshuis

(ANP) Bij de restauratie van een schilderij van Pieter de Hooch, Een binnenplaats met een rokende man en een drinkende vrouw uit 1658-60, is de afbeelding van een man tevoorschijn gekomen. Dat meldt museum Mauritshuis in Den Haag. Het Mauritshuis heeft de man inmiddels deels zichtbaar gemaakt en gaat zich nu op de kwestie storten of dat zo moet blijven of niet.

Onbekend is namelijk tot op heden wie liet de man verdwijnen en waarom. Op het schilderij waren al een rokende man, een drinkende vrouw en een kind te zien, maar oorspronkelijk schilderde De Hooch nog de derde figuur, die tussen de man en de vrouw zat: een soldaat in een harnas die een pul bier vasthoudt. Deze is dus in de loop der tijden overgeschilderd.

Het Mauritshuis zal in de komende maanden verder wetenschappelijk onderzoek verrichten met onder andere infrarood, röntgenfluorescentiespectrometrie en 3D-scanning om te zien wat er allemaal nog over is van de soldaat en welke pigmenten er gebruikt zijn op het schilderij. “Dan zal ook de keuze worden gemaakt wat het toekomstige lot van de soldaat op het schilderij zal zijn”, aldus een woordvoerder. Hij kan weer compleet worden gemaakt, zo blijven als hij er nu bijstaat of gewoon weer worden overgeschilderd.


Amsterdam

Rijksmuseum: 'Bezoekersaantal een kwart van vorig jaar'

(ANP) Het aantal bezoekers dat dit jaar het Rijksmuseum in Amsterdam bezocht, is een kwart van het totaal dat vorig jaar naar het museum kwam. Als gevolg van het coronavirus kwamen er in 2020 slechts 675.000 mensen tegen 2,7 miljoen in 2019. Dit is het laagste aantal bezoekers sinds 1964. Een groot deel van de toeristen bleef weg.