President Poetin kan na vertrek voor het leven Russisch senator worden

23 december 2020 om 10:01

MOSKOU (ANP/RTR) Russische presidenten kunnen bij hun vertrek uit het Kremlin voor het leven toetreden tot het hogerhuis van het parlement, de Federatieraad. Dat staat in wetgeving die president Vladimir Poetin volgens de Russische regeringssite heeft ondertekend.


Presidenten kunnen volgens de nieuwe wetgeving tot 30 van de 170 leden van de Federatieraad gaan benoemen. Ze kunnen zelf ook toetreden tot die raad als ze afzwaaien als staatshoofd. Poetin (68) hoeft zijn vertrek als president overigens nog niet te plannen, want hij kan in principe nog twee keer herkozen worden voor een periode van zes jaar.

Nieuwssite The Moscow Times bericht dat presidenten bij hun vertrek drie maanden de tijd hebben om gebruik te maken van de regeling. Die heeft met terugwerkende kracht ook betrekking op oud-president Dmitri Medvedev, een bondgenoot van Poetin. Die kan op een moment van zijn keuze een zetel claimen in de Federatieraad.

Poetin domineert de Russische politiek al ruim twintig jaar. Hij was afwisselend president en premier, maar altijd de feitelijke leider van Rusland. Hij omzeilde door tijdelijk premier te worden de limiet op het aantal termijnen dat een president achter elkaar mag dienen.

Over de politieke toekomst van Poetin wordt veel gespeculeerd. Zijn huidige ambtstermijn eindigt in 2024. Dat hij nog twee keer kan meedoen aan de verkiezingen en zo in theorie tot 2036 aan de macht kan blijven, is het gevolg van grondwetswijzigingen die eerder dit jaar zijn goedgekeurd in een referendum.