Algemeen

23 december 2020 om 10:39

Kosten Spelen Tokio zijn gestegen naar 12,6 miljard euro

TOKIO (ANP/DPA) De kosten voor de naar 2021 verschoven Olympische Spelen van Tokio zijn gestegen naar 12,6 miljard euro. In het dinsdag openbaar gemaakte budgetplan spreken de organisatoren van 2,3 miljard aan extra kosten.

Ondanks alle besparingen zijn de kosten voor het evenement door de coronamaatregelen opnieuw fors gestegen. Zo zijn er alleen al 130 miljoen euro aan extra uitgaven voor de openings- en sluitingsceremonie.

In het nieuwe budgetplan komen 5,4 miljard euro van de kosten terecht bij de organisatie. Gaststad Tokio zorgt voor 5,4 miljard euro en de Japanse regering voor 1,7 miljard euro. De kosten van de Spelen waren al voor de coronacrisis fors gestegen. Bij de toewijzing in 2013 ging Tokio nog uit van 6,1 miljard euro aan kosten.

“We moeten de Spelen niet alleen vanuit het kostenplaatje bekijken, maar ook als een positieve investering zien”, zei de algemeen directeur van het organisatiecomité Toshiro Muto. De Spelen en de daaropvolgende Paralympische Spelen kunnen volgens hem een “belangrijke gebeurtenis” worden en een bewijs voor een succesvolle omgang met de coronapandemie.