Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Barneveld in landelijke top drie

23 december 2020 om 11:08

Aantal besmettingen afgelopen week weer gestegen

BARNEVELD Opnieuw was er de afgelopen week sprake van een forse stijging van het aantal coronabesmettingen in de gemeente Barneveld. In de afgelopen zeven dagen telde het RIVM in deze gemeente 675 nieuwe besmettingen, gemiddeld bijna honderd per dag. De besmettingsgraad in Barneveld is daarmee op twee andere gemeenten na de hoogste in Nederland.


Dat blijkt uit recente cijfers van het RIVM. Met een besmettingsgraad van 1868,6 nieuwe coronabesmettingen op 100.000 inwoners in de afgelopen twee weken is het beeld in deze gemeente volgens het RIVM zeer zorgelijk. Er zijn momenteel maar twee andere gemeenten in Nederland met een nog hogere besmettingsgraad: Bunschoten (2629,7) en Rhenen (1878,8).

Vorige week kwamen er in de gemeente Barneveld 429 besmettingen bij en de week dáárvoor waren dat er 282. Op basis van de dagcijfers van het RIVM is op vrijdag 18 december een piek te zien in Barneveld. In de dagen daarna nam het aantal nieuwe besmettingen geleidelijk weer af.

Een mogelijke oorzaak van de hoge besmettingsgraad in de gemeente Barneveld, noemde burgemeester Asje van Dijk eind vorige week de gemiddelde gezinsgrootte in deze gemeente. ,,Als het gaat om de besmettingshaarden, krijgen we van de GGD terug dat die met name terug te voeren zijn naar contacten in huiselijke kring, waarbij wordt opgemerkt dat vooral jongeren grote verspreiders zijn'', aldus de burgemeester. ,,En hoe groter die huiselijke kring, hoe groter de kans op verdere verspreiding. In het feit dat er in Barneveld relatief veel grote gezinnen zijn, zien we een oorzaak van de momenteel hoge aantallen.''

Ook in verschillende regiogemeenten is volgens het RIVM een zorgelijk beeld te zien, door de hoge besmettingsgraad van de afgelopen twee weken. Zo geldt voor Scherpenzeel een besmettingsgraad van 1801,6 per 100.000 inwoners, in Renswoude staat dat getal op 1855,3, in Veenendaal op 1807,7 en in Woudenberg op 1781,2.

Opvallend is dat er de afgelopen twee weken geen enkele Barnevelder is opgenomen in het ziekenhuis met coronaverschijnselen, aldus het RIVM. Wel stierven er drie inwoners aan de gevolgen van de virusbesmetting.