Politie let oudejaarsavond op drukte in huiskamers

23 december 2020 om 11:32

DEN HAAG (ANP) De politie let tijdens de jaarwisseling op volle huiskamers en illegale feesten waarbij de coronaregels worden overtreden, mits agenten daar tijd voor hebben. Tijdens oud en nieuw geeft de politie op de eerste plaats voorrang aan het handhaven van de openbare orde.


“Tijdens de jaarwisseling geven we prioriteit aan het afhandelen van geweldsincidenten en zorgen we dat brandweer, boa’s en ambulancepersoneel hun werk kunnen doen. Dat zal altijd voorgaan. En daar heeft de politie op oudejaarsavond vaak de handen vol aan. Als de drukte het toelaat, gaan we handhaven op het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen”, zegt een woordvoerster van de Nationale Politie.

De woordvoerster van de korpsleiding reageert hiermee op uitspraken van politiechef Wilbert Paulissen van Oost-Brabant, die in het Eindhovens Dagblad aankondigt dat de politie zal aanbellen bij mensen die met tien mensen in een woonkamer oud en nieuw vieren. “We drukken niet onze neus tegen elk raam. Maar tien man in een woonkamer, dat vind ik in deze tijd een exces. Dan gaan we echt wel aanbellen”, zegt Paulissen in de krant.

De Nationale Politie zegt dat de uitspraken van Paulissen in lijn zijn met het landelijke beleid. “Paulissen heeft invulling gegeven aan het begrip exces”, zegt de woordvoerster. “Als er tijd is en we krijgen meldingen over een volle woonkamer of illegale feesten, dan gaan we erop af.”

De politie bereidt zich voor op verschillende scenario's, ook ten aanzien van zwaar illegaal vuurwerk.