De engeltjes staat overal.
De engeltjes staat overal. Maranke Pater

De [engeltjes] van Engel

hebben uitstraling

Engel en zijn [engeltjes]


Johan Engel (93) spaart engeltjes:

23 december 2020 om 08:43

De verzamelaar uit Hoevelaken kan zich zijn allereerste engeltje nog goed herinneren. ,,Het was een typisch Blokker-engeltje. Ik kreeg hem van een relatie, omdat hij vond dat ik zo’n mooie achternaam heb. Vanaf dat moment ben ik op engeltjes gaan letten. Ik zag ze ineens overal. Wij gingen al veel op reis in het zuiden van Europa en vooral in Italië en Zwitserland waren er veel engeltjes te vinden. We kochten daar een engeltje en nog eentje en op een gegeven moment werd het een hobby en hebben we ze uit de hele wereld meegebracht.”

UITSTRALING Ook zijn vrouw Alice Engel-Bobacher spaart mee: ,,We gaan vooral voor de bijzondere exemplaren.” Van een staande lamp in de vorm van een engel tot een lichtgevende engel voor op het toilet. Johan: ,,De Blokker-engeltjes hebben we niet meer gekocht, dat is echt massawerk en ze hebben geen uitstraling. Als je onze engeltjes apart van elkaar bekijkt, hebben ze allemaal een ander uiterlijk en een ander gezichtje. Veel engeltjes zijn ook heel kleurrijk.”

,,Als je onze engeltjes apart van elkaar bekijkt, hebben ze allemaal een ander uiterlijk

In Zwitserland had het echtpaar een huis waar ze regelmatig verbleven. ,,Ik zag bij een buurman een Delfts blauw bord hangen met een engeltje erop. We hebben hem gevraagd of we het bord mochten hebben als hij het ooit kwijt wilde. Hij riep toen meteen dat we het maar gelijk mee moesten nemen.” Soms vinden ze engeltjes op de gekste plekken. ,,Ik was een keer met een vriend op stap in het Zwarte Woud en ik zag een exemplaar in een winkeltje staan en zei dat ik even de winkel in moest. Het duurde en duurde maar en hij stond lang buiten te wachten. Ik had namelijk een paar verschillende engeltjes gezien.”


VERWISSELD In Florence zag hij in een winkeltje een mooi antieken engeltje waar hij heel trots op was. ,,Het was heel mooi. Ik liet het inpakken, kwam thuis en pakte het uit, en er bleek een heel ander figuurtje in te zitten. De verkoper wilde waarschijnlijk een ander figuurtje kwijt. Het had niet eens vleugels! Hij had het keurig ingepakt, zodat ik de verwisseling niet op zou merken. Toen baalde ik wel even, want als ik hem in het hotel had uitgepakt, kon ik nog naar de winkel terug.”

Engeland, Frankrijk, Amerika, Italië, Japan: er zijn veel landen vertegenwoordigd. ,,Er zitten verschillende exemplaren tussen die kostbaar zijn. Het gaat mij niet om het kostbare, maar om de uitdrukkingen en de kunst van een engeltje met de kleine ‘k’. Sommige engeltjes zijn zo mooi beschilderd. Als je al tientallen engeltjes hebt gezien, dan krijg je er op een gegeven moment oog voor.”


GELOOF Van huis uit is Johan protestants en zijn vrouw is rooms katholiek. Ze zijn al 63 jaar getrouwd. ,,Ik weet niet of engelen bestaan, want er is geen mens teruggekomen van boven, maar ik geloof wel”, vertelt Alice. Johan: ,,Ik ben vrijzinnig protestant opgevoed en ben heel vrij in de gedachten opgevoed. Ik ben wel in veel roomse kerken geweest, omdat je daar prachtige beelden en uitdrukkingen in de kunst hebt, maar ook veel engeltjes.”


TROTS Bijzonder trots zijn ze op hun kristallen engeltjes en de engeltjes van het merk Goebel. ,,Er is een aparte serie engeltjes gemaakt naar aanleiding van engeltjes die in een kloosterboek zijn getekend door een kloosterzuster. De serie is nu gestopt. Ik ben ook weleens in een fabriek geweest waar porseleinen engeltjes werden gemaakt.” Johan schat dat hij nu zo’n 500 engeltjes heeft verzameld. ,,Ik denk dat het er nu 500 zijn. We zijn nu op het eind van ons leven en we hebben besloten niks meer te kopen, ook al blijven we mooie engeltjes zien. Het wordt alsmaar voller en voller.”

,,En ik mag alles poetsen en stoffen”, lacht Alice. ,,Gelukkig nemen de kinderen en de kleinkinderen ze nog regelmatig mee. Als ze iets leuks zien, dan is dat voor opa”, besluit Johan.

Johan Engel: ,,Ik denk dat het er nu 500 zijn."
Afbeelding