Zutphen

Zutphen

Man aangehouden voor bedreigen         van premier Rutte

(ANP) Een 34-jarige inwoner van Zutphen is maandag aangehouden nadat hij eerder die dag met de Tweede Kamer had gebeld om bedreigingen aan het adres van premier Mark Rutte te uiten. Dat meldde de politie dinsdag.

De politie kreeg de man al snel in beeld. De verdachte kon in zijn woning worden aangehouden. De man is verhoord en na overleg met de officier van justitie heengezonden met een dagvaarding voor een snelrechtzitting volgende week.


Brummen/Westervoort

Gemeenten onder preventief toezicht

(ANP) De twee Gelderse gemeenten Brummen en Westervoort komen volgend jaar onder verscherpt financieel toezicht van de provincie. De twee gemeenten hebben forse tekorten op hun begrotingen die de komende jaren niet opgelost kunnen worden, zo maakte de provincie Gelderland bekend.

“De rek was er vorig jaar al uit en zoals we vreesden is een aantal gemeenten nu door een ondergrens gezakt”, aldus Jan Markink, gedeputeerde Gemeentefinanciën. “En dit lijkt nog maar het begin, het ijs was vorig jaar al dun bij veel gemeenten, maar nu kraakt en scheurt het in heel Gelderland.”

Brummen en Westervoort zijn twee van de 51 gemeenten in de provincie. De twee komen onder zogenoemd preventief toezicht, wat betekent dat ze vooraf goedkeuring moeten krijgen van de provincie voor nieuwe uitgaven. De andere 49 blijven onder zogenoemd repressief toezicht, ofwel een check achteraf.

Met name uitgaven in het sociale domein, zoals voor onder meer zorg, jeugd en participatie, drukken zwaar op de begrotingen van de gemeenten, aldus de provincie.


Kampen

Burgemeester verbiedt bijeenkomst voor aanbidding

(ANP) De burgemeester van Kampen heeft een aanbiddingsbijeenkomst die zaterdag in Kampen zou worden gehouden verboden. Burgemeester Bort Koelewijn heeft daartoe besloten met het oog op het beschermen van de gezondheid van onder anderen de medewerkers van de organisatie en de naar verwachting tweehonderd bezoekers, meldt een woordvoerder van de gemeente.

De manifestatie van LaatOnsAanbidden, waarin gezamenlijk God wordt aanbeden, zou zaterdagmiddag plaatsvinden op een veld aan de Wadloper, achter een vestiging van de Albert Heijn. Die winkel zou vanwege de aanstaande kerstdagen waarschijnlijk ook nog eens drukbezocht worden, aldus de woordvoerder.

De organisatie ging uit van zo'n tweehonderd bezoekers, maar eerder was al wel aangegeven dat een grotere opkomst niet kon worden uitgesloten. Vanwege de landelijke maatregelen die er zijn om het aantal besmettingen terug te dringen, is besloten de manifestatie te verbieden.