Premier Rutte: 'Koop lokaal'

Premier Rutte: 'Koop lokaal'

DEN HAAG (ANP) Premier Mark Rutte roept mensen op gebruik te maken van de ,,fantastische levensmiddelenspeciaalzaken” die Nederland biedt, zei hij tijdens een coronadebat op dinsdag. Dat soort zaken mag ook tijdens de lockdown openblijven.

Rutte zag dat ambachtelijke levensmiddelenwinkels de afgelopen jaren ,,zeker en stabiel” bleven. Hij hoopt dat Nederlanders ook tijdens de lockdown gebruik maken van de winkels die ,,Marokkaanse pannenkoekjes tot en met Italiaanse wijn” in de schappen hebben en niet alleen naar de grote supermarkten gaan.

Maar een pleidooi van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) om ,,zielloze allesverkopers” extra te belasten, kan niet op de steun van de premier rekenen. Rutte noemt voorbeelden van ,,heel kleine bedrijven die via het web mooie dingen doen”. Elk eenmansbedrijfje kan volgens Rutte tegenwoordig multinational worden en die kleine Nederlandse ondernemers die mooie producten aanbieden doen dit vaak ook via grote webwinkels.

,,Nederlanders zijn slim”, zegt Rutte, en zien daarom echt wel ,,de kwaliteit en de warmte en het vakmanschap die ze krijgen bij speciaalzaken”.