Kopenhagen

Kopenhagen

'Denemarken breidt lockdown uit naar hele land’

(ANP/RTR) Denemarken heeft de lockdown vanwege het coronavirus uitgebreid naar het hele land. Volgens televisiezender TV2 worden de maatregelen die eerst in delen van het land van kracht waren, nu overal ingevoerd. Zo wil het land voorkomen dat het aantal besmettingen te hoog oploopt.

De maatregelen waren vorige week ingevoerd en duren zeker tot 3 januari. Horecazaken, culturele plekken zoals theaters en veel scholen moeten sluiten. Alleen de jongste kinderen mogen nog naar school.


Boedapest

Hongarije sluit homoparen uit van adopteren kinderen

(ANP/RTR) Hongarije verbiedt homoparen het adopteren van kinderen. Het parlement nam een wet aan die koppels van hetzelfde geslacht en andere ongehuwde stellen uitsluit van adoptie.

Een ruime meerderheid schaarde zich achter het voorstel van de aartsconservatieve premier Orbán. Diens Fidesz-partij heeft een tweederdemeerderheid in de volksvertegenwoordiging.

In de regel kunnen voortaan uitsluitend gehuwde stellen kinderen adopteren. Alleenstaanden en familieleden hebben speciale toestemming nodig van de autoriteiten. In Hongarije is het huwelijk niet opengesteld voor homo’s. Adoptie door homoseksuele en lesbische stellen was tot nu toe mogelijk als een partner zich als alleenstaande meldde.

Het parlement wijzigde ook de grondwet met onder meer een nieuwe definitie voor gezin als de unie van een vader die een man is en een moeder die een vrouw is. Hiermee worden alternatieve gezinstypes uitgesloten.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt over een nieuwe aanval op de Hongaarse niet-heterogemeenschap en over een zwarte dag voor de mensenrechten. Deze discriminerende nieuwe wetten zijn onder de dekmantel van de coronapandemie door het parlement gejaagd, constateert de Hongaarse afdeling van de organisatie.