Het zal de komende weken rustig zijn in de winkelstraten van Ede.
Het zal de komende weken rustig zijn in de winkelstraten van Ede. Job Oldegbers

‘We maken er maar [het beste] van’

Tuincentrum Van de Lagemaat in Ede mag voorlopig geen klanten verwelkomen in het pand. Wel mag de onderneming via een tentverkoop bloemen en kerstbomen aan de man/vrouw brengen. ,,Dat zijn we nu aan het regelen”, meldde Marcel van de Lagemaat dinsdag. ,,Het schijnt dat onze branchevereniging zich hier hard voor heeft gemaakt. Aan de ene kant vind ik het een bijzondere regel, maar ik ben er wel blij mee.”

CREATIVITEIT Het vraagt de nodige creativiteit van de ondernemer ,,We hebben normaal ruim 1.100 vierkante meter en moeten het nu tijdelijk met veertig vierkante meter verkoopruimte doen. Hopelijk gaan we woensdag open en dan is het natuurlijk even afwachten of er veel belangstelling is.” Het tuincentrum verkoopt ook rouwbloemstukken en dat gaat ‘gewoon’ door. ,,We zijn telefonisch bereikbaar en ondanks alle beperkingen proberen we dat zo goed mogelijk te doen.”

Van de Lagemaat zag maandagmiddag volop drukte in de winkel, nadat de plannen van de lockdown al uitgelekt waren. ,,Er was een enorme toeloop en daar heb ik niet echt een goed gevoel over. Het was ook prettiger geweest als we deze week nog open hadden mogen blijven. Dan kun je je er beter op instellen.”

LUNTEREN Bij Van Camp Schoenen in Lunteren zag Renke ten Hoor de bui al hangen. ,,Natuurlijk hoor je dat er dagen gespeculeerd werd over de maatregelen. Wat dat betreft komt het niet als een verrassing dat veel winkels tijdelijk moeten sluiten.” De afdeling podologie en de schoenmakerij (reparaties) blijven tijdens de lockdown toegankelijk voor klanten. ,,Maar daar kan ik onmogelijk voldoende omzet vandaan halen. Tijdens de eerste lockdown in maart waren we wel open, maar kwamen er veel minder klanten. Dat heeft geld gekost, want de nieuwe collecties kwamen net binnen.”

,,We missen nu ook de uitverkoop

En verder: ,,Na de feestdagen gaan we richting uitverkoop en dat missen we nu ook.” Ondanks de tegenvaller, snapt Ten Hoor dat de maatregelen worden genomen. ,,De ziekenhuizen kunnen het nog nauwelijks aan en de reguliere zorg komt ook in gevaar. Dat kan natuurlijk niet.” Via de online webshop proberen ze bij Van Camp nog wat omzet binnen te harken. ,,We kunnen de artikelen

,,Ik houd me voor dat er grotere problemen in de         wereld zijn

opsturen en bezorgen in de buurt doen we ook.” Over de NOW-regeling heeft hij zijn twijfels. ,,Het idee is mooi, maar ik ben bang dat we veel geld bij moeten leggen.”


ERG WRANG Levensmiddelenwinkels hoeven niet op slot en dat geldt ook voor Het Vishuis Ede. ,,Om eerlijk te zijn hadden we dat ook verwacht en natuurlijk zijn we er blij mee”, aldus Werner Koelewijn. Dat het maandagmiddag desondanks erg druk was in de winkels kan hij begrijpen. ,,Een menselijke reactie denk ik. Iedereen greep zijn kans om nog snel wat inkopen te doen.” Toch is het ook in Het Vishuis anders dan anders. ,,Het horecagedeelte was natuurlijk al weggevallen voor ons en dat kost toch een aardig deel van de omzet. Sowieso vind ik het erg wrang voor de collega’s die de deur wel dicht moeten houden.”


ZO SNEL Dat geldt onder andere voor Tesqua sport & healthclub in Ede. ,,Ik had niet verwacht dat het allemaal zo snel zou gaan”, geeft Maarten Stuivenberg aan. ,,Je zou eerder denken dat we richting de feestdagen een a twee weken dicht zouden moeten zijn. Wat dat betreft is 19 januari nog ver weg.” Ondertussen timmert de onderneming digitaal flink aan de weg. Zo is onlangs de techniek aangeschaft om via livestreams de gasten tot dienst te zijn. ,,Dat was een serieuze investering, maar ik ben blij dat we dat gedaan hebben. Door deze grote transitie kunnen we prima digitaal werken en on demand lessen verzorgen. Het gaat zoals het gaat en we gaan de uitdagingen aan. Hopelijk kunnen we onze gasten snel weer live verwelkomen.”


DRIEMAAL LOCKDOWN Roland Gommers van Ballast Slapen in Ede blijft nuchter onder de genomen maatregelen. ,,Ik houd me voor dat er grotere problemen in de wereld zijn.” Hij geeft daar direct bij aan dat het voor heel veel ondernemers een hard gelag is. ,,Wij zijn als familiebedrijf al zestig jaar actief en we zijn financieel gezond. Er zijn natuurlijk ook zaken waar dat niet zo is. Bovendien is vijf weken wel erg lang.” In die periode is Ballast Slapen wel online actief. ,,Daarnaast hebben we een eigen groothandel.” Gommers hoopt dat de maatregelen effect hebben. ,,We hebben familie in Italië wonen en daar hebben ze al driemaal een lockdown gehad. Volgens mij heeft het weinig opgeleverd.” Ook maakt hij zich zorgen over de traditionele winkelstraten. ,,Laat ik het zo zeggen; dit gaat zeker niet meewerken aan de diversiteit aan winkels in de toekomst.”


AFHAALBALIE Ook bij Goudpoort Juwelier in Ede een dichte deur. ,,We gaan online proberen wat te regelen, zodat mensen toch cadeautjes voor de feestdagen kunnen kopen”, zegt André Erken. ,,Ik heb de vraag bij de gemeente neergelegd of we een afhaalbalie mogen openen. Bij cafetaria's mag dat wel, dus waarom zou dat bij ons niet kunnen?” Desgewenst kunnen klanten middels videobellen artikelen bekijken, voordat ze kopen. Erken begrijpt dat ‘Den Haag' ingegrepen heeft, maar baalt van het tijdstip. ,,Onze folder is net de deur uit. Dit is de drukste periode van het jaar. Het valt dus rauw op ons dak, maar we maken er het beste van.”