De Duitser Matthias Alexander Rath in actie met Totilas in Wiesbaden in juni 2014.
De Duitser Matthias Alexander Rath in actie met Totilas in Wiesbaden in juni 2014. Epa/fredrik von Erichsen

Dressuurpaard Totilas overleden

'We zijn zeer aangeslagen. Hij was nog superfit'

ERMELO (ANP) - Het voormalig toppaard Totilas is op 20-jarige leeftijd overleden. De Duitse springruiter Mattias Rath maakte bekend dat een aanval van koliek het paard fataal is geworden. “Totilas werd in de nacht onwel. Er volgde nog een operatie en hij stond zelfs even op. Helaas heeft hij het niet gered. We zijn zeer aangeslagen. Totilas was nog superfit.”

De zwarte hengst wordt over het algemeen gezien als het beste dressuurpaard dat ooit aan wedstrijden deelnam. Totilas behaalde grote successen onder Edward Gal. Zo won de combinatie onder meer drie keer goud op de Wereldruiterspelen in Kentucky in 2010.

Nadat Totilas in Duitse handen was terechtgekomen, leverde het dier onder Rath vrijwel nooit meer aansprekende prestaties en verdween hij rond 2015 geruisloos uit de sport. Gal kwam door de verkoop van het dier destijds nooit uit met Totilas op de Olympische Spelen.

Gal brak in 2009 door met Totilas. Op het Europees kampioenschap in Windsor behaalde de combinatie een Europese titel. Een jaar later was er naast de drie WK-titels ook nog goud in de finale van de Wereldbeker. In Kentucky leidde Gal het paard naar scores die nooit eerder waren vertoond.

Nog voor de Olympische Spelen van 2012 vertrok Totilas bij zijn toenmalige eigenaar Cees Visser, die eerder had laten weten het paard alleen voor een ‘exceptioneel’ bedrag van de hand te willen doen. Paul Schockemöhle deed een bod, volgens ingewijden van rond de 10 miljoen euro. Onder de Duitse ruiter Rath kon Totilas echter niet meer in de buurt komen met de prestaties die hij eerder met Gal leverde.

Recentelijk blikte Gal nog terug op zijn tijd met Totilas. "Mensen hadden nog nooit zoiets gezien, dat een paard zo kon lopen. Ze noemden het niet voor niets ‘niet van deze wereld'. Zelf wende je eraan. Maar iedere keer na een wedstrijd, als je de commentaren hoorde en las, dan besefte je wel dat het heel bijzonder was.”

Schockemöhle zette Totilas de laatste jaren vooral in als dekhengst. Zo werd Gal in het afgelopen seizoen nationaal kampioen met één van de nazaten van Totilas.

2010-02-06 15:08:16 DEN BOSCH - Paard Moorlands Totilas (op de foto met ruiter Edward Gal) is zaterdag verkozen tot Paard van het Jaar in de Brabanthallen in Den Bosch. Tijdens de finale van de nationale KWPN Hengstenkeuring, werden de beste spring- en dressuurpaarden gekeurd voor het grote publiek. ANP ROBIN UTRECHT