Optimisme over brexitdeal

16 december 2020 om 12:47

AMSTERDAM (ANP) De Europese aandelenbeurzen lieten woensdag duidelijke winsten zien. De hoop op een mogelijke brexitdeal en een verbetering van de economische bedrijvigheid in de eurozone zorgden voor optimisme bij beleggers. Op het Damrak moest Galapagos het ontgelden door tegenvallend nieuws over een geneesmiddel van het biotechnologiebedrijf in de Verenigde Staten. Altice Europe schoot juist omhoog, dankzij een verhoging van het overnamebod op het kabel- en telecomconcern.


De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent hoger op 621,55 punten. De MidKap steeg 2,5 procent tot 922,82 punten dankzij de koerssprong van Altice. Frankfurt klom 1,6 procent en Parijs won 0,8 procent. Londen steeg 1 procent. Ook het Britse pond zat in de lift nadat voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie verklaarde een mogelijk pad naar een brexitdeal te zien.

Galapagos raakte dik 14 procent kwijt in de AEX. Het geneesmiddel filgotinib van de biotechnoloog is een stuk minder waard geworden nu Galapagos en partner Gilead hebben besloten dat een goedkeuring in de VS voorlopig niet tot de mogelijkheden behoort. De twee bedrijven hebben daardoor hun afspraken over het middel herzien. Galapagos wordt nu in Europa volledig verantwoordelijk voor filgotinib. Gilead zal 160 miljoen euro betalen aan Galapagos om de commerciƫle activiteiten in Europa te versnellen.


Koploper bij de hoofdbedrijven was staalmaker ArcelorMittal met een winst van 3,6 procent. Olie- en gasconcern Shell klom 1,9 procent dankzij een adviesverhoging door ABN AMRO. ING en ABN AMRO daalden rond 0,3 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de Europese banken opgeroepen om tot en met september volgend jaar geen dividend uit te keren.

Altice Europe was de grote winnaar in de MidKap en werd 23 procent meer waard op 5,33 euro. Oprichter Patrick Drahi verhoogde zijn bod op het bedrijf van 4,11 euro per aandeel naar 5,35 euro per aandeel. Een flink aantal opstandige aandeelhouders heeft zich achter het verhoogde bod geschaard, waarmee aangespannen zaken bij de Ondernemingskamer van de baan zijn.

In Londen klom Dixons Carphone 15 procent. De Britse retailer zag de winst in het afgelopen halfjaar flink stijgen dankzij sterke verkopen via internet. Het omzetverlies door de sluiting van de winkels tijdens de lockdowns werd daarmee ruimschoots gecompenseerd.