Brieven

16 december 2020 om 11:17

Geen vakantie

Op de website van de Barneveldse Krant lees ik een artikel aangaande de verplichte sluiting van de kapsalons vanwege de lockdown. Het artikel start met de zin: ‘Voor kappers is nu een verplichte vakantieperiode aangebroken’.

Deze zin is nogal ongepast. Ondernemers zien dit echt niet als vakantie. Het is één en al ellende en brengt enkel maar zorgen over je onderneming en je financiën. Dat is bij lange na geen vakantiegevoel. Vakantie is het als je dingen kunt ondernemen die je leuk vindt. Vrijheid en blijheid! Dat gevoel is er nu echt niet. Het is al de tweede lockdown in dit jaar. Alles bij elkaar zitten we nu drie maanden dicht.

Let wel, de horeca heeft het nog slechter. Die zijn nog langer op ‘non-actief’ gezet. Ik heb ook zwaar te doen met deze ondernemers. Maar nu zijn bijna alle winkeliers de dupe. Juist in een maand waarin veel omzet gehaald kan worden zitten we verplicht thuis.

Je hoorde al vaker om je heen dat mensen van mening waren dat de overheid moest kiezen voor een ‘harde lockdown’. Ik vraag mij dan af of mensen die deze mening steunen ook bereid zijn om een groot deel van hun salaris in te leveren. Je mag 1200 euro houden, maar de rest lever je in. Dat geld kan dan in een fonds voor noodlijdende ondernemers.

Het is namelijk wel erg makkelijk praten wanneer aan het einde van de maand je salaris weer gewoon op je bankrekening wordt bijgeschreven. Ondernemers mogen de komende vijf weken, of misschien nog langer, weer op een houtje bijten. En je zorgen maken of je winkel dit zal overleven. Dus van vakantie is zeker geen sprake! Ik wil alle ondernemers heel veel sterkte wensen in deze zware tijd.

Henk de Fluiter
Voorthuizen