Bibliotheken dicht, maar boeken reserveren blijft mogelijk

16 december 2020 om 11:33

BARNEVELD Vanwege de nieuwe lockdown zijn de drie vestigingen van de bibliotheek, in Barneveld, Voorthuizen en Kootwijkerbroek, tot en met dinsdag 19 januari gesloten. Ook alle geplande activiteiten in deze periode zijn per direct geannuleerd, evenals spreekuren van Taalhuis Barneveld, het Sociaal Juridisch Steunpunt, Mee Veluwe en Barnevue. Boeken reserveren kan in de vestiging in Barneveld wel.


Wouter van Dijk

De zogeheten Afhaalbieb wordt daarvoor weer opgestart, meldt de bibliotheek. Via het online reserveringssysteem kunnen leden boeken aanvragen, die door medewerkers worden klaargelegd om - op afspraak - afgehaald te worden. Ook de ‘Verrassingstas’ wordt weer aangeboden, waarbij lezers getrakteerd worden op een verzameling boeken, uitgezocht door medewerkers van de bieb. Boeken die al gereserveerd waren bij de filialen in Voorthuizen en Kootwijkerbroek, kunnen nu in Barneveld afgehaald worden.


MEER BOEKEN Verder is het de bedoeling dat leden van de bieb meer boeken mogen reserveren dan gebruikelijk en wordt de inlevertermijn verlengd. Boeken inleveren in Kootwijkerbroek en Voorthuizen kan vanaf dinsdag 19 januari en in Barneveld vanaf dinsdag 16 februari. Dat laatste vanwege de eerder aangekondigde herinrichting van de Barneveldse bibliotheek.

De nieuw ingerichte bibliotheek in Barneveld opent op dinsdag 9 februari de deuren voor het publiek. Om de interne verhuizing te vergemakkelijken, vraagt de bieb haar leden om extra gereserveerde boeken uiterlijk zaterdag 2 januari op te halen en boeken thuis te bewaren tot na de heropening. ,,Dat scheelt ons heel veel werk en ruimte in de bieb.’’


METAMORFOSE Met de herinrichting wacht de bibliotheek in Barneveld een grootscheepse metamorfose. De gemeenschappelijke ruimtes krijgen een compleet ander aanzicht. Kern van het plan is een laagdrempelig gebouw waar mensen gemakkelijk binnenlopen om te lezen, te studeren, een activiteit bij te wonen, te werken of elkaar te ontmoeten. Op de begane grond komt een soort ‘glazen huis’ waar cursussen digitale vaardigheid worden gegeven, evenals workshops over digitale ontwikkelingen. Er komen verder verschillende huiskamerzithoekjes, afgeschermd met flexibele wanden in de sfeer van een grand-café, met her en der ook zogenoemde ‘treinzitjes’.

Op de eerste verdieping worden studieplekken en bankjes ingericht tussen de informatieboeken en speelse ‘chillhoeken' voor kinderen in de basisschoolleeftijd, tussen de boeken voor hun leeftijd. Voor kleinere kinderen komt er een speelhoek.