Cultuursector schrikt en herpakt zich

16 december 2020 om 12:55

BARNEVELD Door de harde lockdown wordt de culturele sector in Barneveld opnieuw getroffen. De musea, het theater en de bibliotheek zijn gesloten. Verschillende culturele instellingen zoeken nu naar mogelijkheden om ná 19 januari weer verder te kunnen.


Wouter van Dijk

Zo heeft Museum Nairac in Barneveld besloten de expositie van werk van kunstenaar Herman Gordijn te verlengen tot mei. Zeer waarschijnlijk gebeurt dat ook met de expositie Barbie & Ken in het Oude Ambachten- en Speelgoedmuseum in Terschuur. Het Pluimveemuseum in Barneveld hoopt begin volgend jaar het museum opnieuw in te richten, sinds één van de nieuwe hallen in gebruik is genomen. Dát het komend jaar beter moet gaan met de musea, is een noodzaak, stelt Margot Welle van Museum Nairac. ,,Anders hebben wij en ook veel andere musea een groot probleem. We worden onwijs kwetsbaar.''

Het Schaffelaartheater schuift opnieuw met voorstellingen. ,,Voor sommige voorstellingen is het inmiddels de vierde datum die we straks communiceren'', zegt directeur Ronald de Wilde. Spannend is hoe het straks zit met een maximum aantal bezoekers voor grote uitverkochte shows, zoals Rob de Nijs
(10 februari) en Queen The Music (19 maart). Ondertussen start het theater in januari de programmering voor theaterjaar 2021/2022.

Ook de vestigingen van de bibliotheek zijn dicht, maar boeken reserveren en afhalen blijft mogelijk. In Barneveld richt de bibliotheek zich op een grote herinrichting.

p 3, 4