Genève

16 december 2020 om 12:28

WHO beveelt mondkapjes aan tijdens kerstdiner

(ANP/AFP) De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bang voor een nieuwe opleving van het coronavirus in Europa en beveelt aan dat mensen tijdens de feestdagen ook in familieverband een mondkapje dragen. De WHO stelt dat er een groot risico is dat er begin van het komend jaar een nieuwe golf van het virus kan komen


Majuro

Grote drugsvangst in lege boot op Marshalleilanden

(ANP/AFP) Op de kust van een van de Marshalleilanden in de Stille Oceaan is een onbemand bootje aangetroffen met bijna 650 kilo cocaïne aan boord.

Het is voor de politie van de eilanden de grootste drugsvangst ooit. Aanklager Richard Hickson zei te vermoeden dat het bootje een of twee jaar op zee heeft gedobberd en afkomstig is van de kust van Latijns-Amerika, grofweg 12.000 kilometer verderop.

De cocaïne was verstopt onder de brug van de 5,5 meter lange boot en zat in pakjes van een kilo elk.

Twee pakjes worden voor onderzoek naar de Amerikaanse drugsbestrijders van de DEA gestuurd. De rest is verbrand.

Het is onbekend wat er met de bemanning is gebeurd. Mogelijk heeft die plotseling de boot verlaten uit angst te worden gearresteerd of die is omgekomen tijdens een storm.

Het komt vaker voor dat op de eilanden drugs aanspoelen die vermoedelijk uit Amerika komen.


La Paz

Lilliputterkikker ontdekt in Boliviaanse bergen

(ANP/RTR) Wetenschappers hebben tijdens een expeditie in het Boliviaanse Andesgebergte twintig nieuwe soorten ontdekt, waaronder een lilliputterkikker en vier soorten vlinders.

Ook kwamen ze soorten tegen waarvan werd gedacht dat ze waren uitgestorven, waaronder de duivelsoogkikker.


De lilliputterkikker is maar 10 millimeter lang, waarmee het een van de kleinste amfibieën ter wereld is. Het dier leeft in tunnels onder dikke lagen mos in het nevelwoud. Dat maakt ze moeilijk te vinden ondanks de geluiden die ze maken, aldus natuurorganisatie Conservation International die de expeditie leidde.


VLINDERS Van de vier nieuwe vlindersoorten behoren er twee tot de zogeheten prachtvlinders, die zich voeden met nectar in open vlaktes in bosgebieden.


De duivelsoogkikker was meer dan twintig jaar geleden maar één keer waargenomen, maar bleek relatief veel voor te komen in het nevelwoud in de Zingo-vallei, op ruim 3 kilometer boven zeeniveau.


Verder werd een kleine bloeiende boom gevonden die voor het eerst in 127 jaar werd gespot. Veel expedities hadden tot nu tevergeefs gezocht naar deze Alzatea verticillata.