Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) en Pieter Omtzigt (CDA).
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) en Pieter Omtzigt (CDA). ANP / Bart Maat

'Veel vaker hoogste compensatie'

16 december 2020 om 11:56

Omtzigt (CDA): 'Kabinet is dit verplicht aan toeslagenouders'

DEN HAAG (ANP) Het kabinet gaat kijken of een veel grotere groep gedupeerde ouders in aanmerking komt voor de ruimste compensatieregeling in verband met de toeslagenaffaire.


Dat zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) toe op aandringen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. De Belastingdienst heeft in de toeslagenaffaire mogelijk vaak “op foute gronden” gehandeld, denkt hij. Daardoor is het kabinet misschien juridisch wel verplicht veel meer ouders veel meer geld te geven.

Nu krijgen verschillende groepen ouders afhankelijk van hun situatie compensatie, een tegemoetkoming of een andere speciale regeling. Volgens Omtzigt is het goed mogelijk dat alle ouders compensatie moeten krijgen en niet alleen die ouders die het slachtoffer zijn van ‘institutionele vooringenomenheid’ van de Belastingdienst. Want ook het gebruik van een tweede nationaliteit en de manier waarop de fiscus de wet interpreteerde, zijn misschien wel “in zichzelf nietig”. Dat blijkt onder meer uit nieuwe informatie die de laatste tijd naar buiten is gekomen.

"Je hebt een wedstrijd die niet goed verlopen is, daar is vals gespeeld, door de Belastingdienst. Daarmee verklaar je de hele wedstrijd en de uitslag nietig.” Door dat te doen, vallen alle ouders ineens in de hoogste categorie. Dat zou ook betekenen dat niet alle dossiers van ouders individueel beoordeeld moeten worden. Ze worden in één keer gecompenseerd. "Je hebt direct een versnelling van hier tot Tokio”, zegt CDA-Kamerlid Omtzigt.