Archieffoto van de inbeslagname van motoren bij het clubhuis van motorclub No Surrender in het Zeeuwse Clinge.
Archieffoto van de inbeslagname van motoren bij het clubhuis van motorclub No Surrender in het Zeeuwse Clinge. ANP / Bas Czerwinski

OM zet civiele strijd voort

16 december 2020 om 11:54

Verbod op         Hells Angels en No Surrender bekrachtigd

ARNHEM/LEEUWARDEN (ANP) Met het bekrachtigen van het verbod van de motorclubs Hells Angels en No Surrender heeft het Openbaar Ministerie opnieuw belangrijke vooruitgang geboekt in de breed ingezette, civiele strijd tegen de zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) in Nederland. Het hof Arnhem/Leeuwarden handhaafde dinsdag de eerder door de rechtbank uitgesproken verbodsverklaringen van de clubs. Het openlijk verheerlijken van geweld en wapens lijkt de clubs in Nederland definitief de das om te doen.


Over de Hells Angels, met afstand de oudste motorclub in Nederland, zei het hof dat de club zowel wereldwijd als in Nederland geregeld betrokken is bij ernstige geweldsmisdrijven en wapenbezit. Er heerst “een cultuur van geweld”, die zich ook uit in de machtsstrijd met andere motorclubs. Die wordt bovendien nogal eens uitgevochten op straat, te midden van publiek. Justitie vindt dat in het licht van de openbare orde onacceptabel en heeft de rechter daar van weten te overtuigen.


GEWELD Ook No Surrender kenmerkt zicht door “een traditie van intimidatie en geweld”. Evenals andere clubs heerst er een strikt gehandhaafde ‘omerta’ (zwijgplicht), wat justitiële onderzoeken naar misdrijven vaak bemoeilijkt. Getuigen worden nogal eens tot zwijgen gedwongen door intimidatie. Het is kennelijk de bedoeling om zichzelf en de leden als wetteloze bandieten buiten de maatschappelijke orde te plaatsen en angst te kweken, zegt het hof over No Surrender.

De jongste zaak tegen de motorclubs is die tegen Caloh Wagoh. Maandag betoogde het OM in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp dat ook die club het gangsterleven verheerlijkt. De betrokken officieren van justitie illustreerden die stelling met onder meer videoclips, waarin leden van Caloh Wagoh daar uiting aan geven. De club is erop gebrand "een snoeihard imago” hoog te houden. De zaak tegen Caloh Wagoh bevindt zich nog in de rechtbankfase. De uitspraak wordt volgend voorjaar verwacht.