Ds. Marianne van Amerongen als Jesaja en cameraman Gerrit Bosch op het Kootwijkerzand.
Ds. Marianne van Amerongen als Jesaja en cameraman Gerrit Bosch op het Kootwijkerzand. Jeugdcommissie

Kerstverhaal met interactie en 'oud zeer' aan dinertafel

16 december 2020 om 11:24

Kerstspel voor jongeren in Gereformeerde Kerk Voorthuizen

VOORTHUIZEN Een kerstspel zonder Maria, waarbij gasten uit het kerstverhaal aan tafel opduiken.


Henk van IJken

De oud-jeugddienstleden die dit jaar de kerstjeugddienst van de Gereformeerde Kerk in Voorthuizen in elkaar hebben gezet, lijken alles op z’n kop te hebben gezet, maar uiteindelijk blijkt een vrouwelijke predikant, in de rol van ‘voorspeller’ Jesaja, toch alle losse eindjes aan elkaar te knopen.

In het kerstspel 'Het Kerstdiner, de Reünie' zullen zondagavond 20 december, na ruim 2000 jaar, enkele belangrijke personen uit het kerstverhaal elkaar eindelijk weer ontmoeten aan het kerstdiner. Het is de vraag of dat goed afloopt, want er is nogal wat oud zeer.

De oud-leden van de jeugddienstcommissie van elf jaar geleden (vandaar de reünie) spelen de rollen van de gasten die op het podium in de kerk aan tafel gaan. Eigenlijk zoals in het tv-programma Het Familiediner, waarin Bert van Leeuwen ruziënde familieleden aan tafel uitnodigt, maar dan met bijbelse figuren uit het kerstverhaal.

De dienst wordt geleid door dominee Marianne van Amerongen uit Terschuur, die in het dagelijkse leven docent Grieks en Latijn is aan het Johannes Fontanus College in Barneveld. ,,Zij zal uiteindelijk de kerstboodschap van de avond vertellen, waarin het erom gaat dat je verder moet kijken dan je neus lang is en niet moet oordelen over andere mensen’’, vertelt Tineke Klomp, die zelf zeven jaar geleden met haar activiteiten voor de jeugddienstcommissie van de kerk is gestopt, nadat ze zich er twaalf jaar voor had ingezet.


LIVESTREAM De dienst is vormgegeven in een kerstspel, het verhaal wordt niet onderbroken. Ervoor én erna speelt de band Together uit Voorthuizen een aantal kerstliederen. Hooguit dertig jongeren kunnen het kerstspel in de kerkbanken volgen, maar er kunnen veel meer mensen - jong en oud - meekijken en luisteren via een livestream van de kerk op YouTube. Iedereen kan ook meedoen via Mentimeter, waarmee je online je mening kunt geven over vragen die gesteld worden tijdens het verhaal. De mobiele telefoons hoeven deze keer niet uitgezet te worden tijdens de dienst.


FILMPJES ,,We hebben sinds de zomer als oud-leden van de jeugddienstcommissie bij elkaar gezeten via Teams, de meesten vijftigplussers en een paar dertigplussers, omdat we het leuk vonden om samen weer eens een jeugddienst in elkaar te zetten. Al brainstormend ontstond het kerstdiner met de personages’’, vertelt Klomp. ,,We moesten vanwege de corona-maatregelen creatief denken en onze ideeën steeds bijstellen. We denken dat we erin geslaagd zijn om geen standaard kerstverhaal neer te zetten en om een leuke interactie met onze kijkers te creëren.'' Afgelopen zaterdag heeft de commissie op diverse locaties filmpjes opgenomen, die tijdens het spel te zien zullen zijn.

De andere commissieleden zijn: Dirk van Hierden, Arjan van Zutphen, Rianne van der Linden, Anja Mulder, Inge van Veldhuisen en Woukeline Veijer.


[De jeugddienstcommissie nodigt jongeren uit om voor het kerstspel op zondag 20 december om 19.00 uur naar de Gereformeerde Kerk aan de Hoofdstraat in Voorthuizen te komen. Ze moeten zich wel vooraf aanmelden op de website van de kerk, www.gk-voorthuizen.nl (maximaal dertig bezoekers). De dienst is ook te volgen op YouTube via het kanaal van de Gereformeerde Kerk Voorthuizen, via www.kerkdienstgemist.nl en www.kerkomroep.nl.

Van links naar rechts: Tineke Klomp, Arjan van Zutphen, Dirk van Hierden, Woukeline Veijer en ds. Marianne van Amerongen bij de schapen.
Van links naar rechts: Arjan van Zutphen, ds. Marianne van Amerongen en Dirk van Hierden bij Houtzagerij Hengeveld.