Winterswijk gaat Duitsers waarschuwen

Winterswijk gaat Duitsers waarschuwen

WINTERSWIJK (ANP) De Koninklijke Marechaussee gaat zaterdag langs de grens bij Winterswijk Duitse bezoekers waarschuwen voor de coronamaatregelen in Nederland. De marechaussee doet dat op verzoek van burgemeester Joris Bengevoord van de Achterhoekse gemeente. Bengevoord en de Duitse regiobestuurder Kai Zwicker van de Kreis Borken roepen Duitsers op om thuis te blijven en niet voor hun plezier in Nederland te gaan winkelen.


Zaterdag viert Duitsland de Dag van de Duitse Eenheid. Alle winkels zijn daar dan gesloten. Rond dergelijke Duitse feestdagen is het in Nederlandse grensplaatsen altijd heel druk met Duitse bezoekers. Duitsers komen sinds de coronacrisis uitbrak toch al vaker in Nederland winkelen, omdat hier nog geen mondkapjesplicht geldt.

Ook Enschede raadt Duitsers de komende dagen op allerlei manieren af om zaterdag naar de Twentse stad te komen. In het meest extreme geval zal de gemeente te drukke delen van het centrum afsluiten. Dat zal in Winterswijk ook gebeuren. Burgemeester Anton Stapelkamp van Dinxperlo hoopt dat de Duitse klanten de vrijdagse weekmarkt in zijn gemeente overslaan.

Politie en handhavers gaan zaterdag extra controleren op de naleving van de coronamaatregelen. De marechaussee neemt toezicht langs de grenzen mee in het dagelijkse werk als veiligheidsregio’s daarom vragen. Er is nog geen sprake van een actief ontmoedigingsbeleid langs de hele grens, zoals in het begin van de coronacrisis wel gebeurde.