Utrecht

Utrecht

Ook Rabobank laat meer spaarders negatieve rente betalen

(ANP) Rabobank brengt bij meer vermogende spaarders een negatieve rente in rekening. Vanaf 1 januari moeten klanten die meer dan 250.000 euro bij de bank hebben gestald 0,5 procent betalen over het bedrag boven die grens.

Eerder gold dit alleen voor rekeningen met een saldo boven de 1 miljoen euro.

Met de ingreep volgt Rabobank het voorbeeld van ING. Die bank kondigde deze zomer aan zijn negatieve rente van een half procent vanaf saldi van 250.000 euro te rekenen, in plaats van 1 miljoen euro.

De spaarrente is al tijden laag. Dat komt onder andere omdat de banken zelf rente moeten betalen over het geld dat zij bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen.

Daarnaast wijzen economen erop dat structurele ontwikkelingen, zoals vergrijzing en mondialisering, de rentes drukken. Vergrijzing remt bijvoorbeeld de economische groei en daarmee ook inflatie. Dat heeft een lagere rente tot gevolg.

De aanpassing van Rabobank geldt per zakelijke of particuliere rekening, dus niet per klant.

Volgens Rabobank hoeft slechts een klein deel van zijn klanten voortaan te betalen voor hun spaartegoeden.

Bijna 99 procent van de klanten blijft voorlopig buiten schot,

maar Rabobank wil niet uitsluiten dat de drempel in de toekomst verder wordt verlaagd.


Londen

Shell schrapt duizenden banen om kosten te besparen

(ANP/BLOOMBERG) Shell schrapt de komende tijd 7000 tot 9000 banen om kosten te besparen vanwege de moeizame marktomstandigheden in de oliesector door de coronacrisis.

Dat maakte het olie- en gasconcern bekend in een tussentijdse handelsupdate, vooruitlopend op de kwartaalcijfers.

In het aantal banen dat Shell schrapt zijn ook circa 1500 werknemers meegenomen die dit jaar vrijwillig vertrekken bij het bedrijf. Het banenverlies vindt plaats in de periode tot eind 2022 en moet leiden tot kostenbesparingen van 2 miljard tot 2,5 miljard dollar per jaar.

Het is nog niet bekend hoe de verdeling van banenverlies over de landen en locaties eruit gaat zien, aldus Shell.

Britse media schreven eerder deze week al dat er duizenden banen op de tocht stonden bij Shell als gevolg van een versimpeling van de bedrijfsstructuur en de gedaalde olieprijzen.

Vooral bij de tak voor olie- en gasproductie wil Shell de kosten duidelijk verlagen, ook vanwege de overgang van de samenleving naar hernieuwbare energie.

Shell maakte verder bekend dat voor het derde kwartaal op een productie wordt gerekend van het equivalent van 2,15 miljoen tot 2,25 miljoen vaten per dag.

Dat is inclusief een impact van 60.000 tot 70.000 vaten per dag door productieverstoringen vanwege orkanen in de Golf van Mexico, aldus het bedrijf.