Jerevan

Jerevan

Al ruim 100 Armeense doden door gevechten Nagorno-Karabach

(ANP/DPA) Door de zwaarste gevechten in jaren in Nagorno-Karabach zijn aan Armeense zijde volgens de autoriteiten zeker 114 doden gevallen. Van de zijde van Azerbeidzjan is geen opgave van slachtoffers bekendgemaakt.

De gevechten zijn zondag na ongeveer 26 jaar wapenstilstand in de regio weer uitgebroken.

Azerbeidzjan heeft sinds de oorlog in de jaren negentig herhaaldelijk aangekondigd de bergregio weer te willen heroveren. Armeniƫ ziet het op zijn beurt als een historisch onrecht dat toenmalig Sovjetleider Josef Stalin de regio ooit aan het overwegend islamitische Azerbeidzjan toebedeelde.


Koeweit

Koeweit heeft een nieuwe emir

(ANP/RTR) Koeweit heeft een nieuwe emir. De 83-jarige kroonprins sjeik Nawaf al-Ahmad Al-Sabah legde woensdag zijn ambtseed af. Hij is een halfbroer van de onlangs overleden oude leider van het land sjeik Sabah al-Sabah.

Nawaf werd beƫdigd tijdens een sessie van de Nationale Vergadering. Hij beloofde zich in te zetten voor welvaart en stabiliteit.

De nieuwe emir heeft anders dan zijn halfbroer niet dezelfde decennialange ervaring als bemiddelaar op het internationale politieke speelveld. Hij nam al waar voor Sabah sinds juli. Hiervoor was hij minister van Defensie en Binnenlandse Zaken. Nawaf zal zich nu waarschijnlijk richten op binnenlandse zaken, zoals het kiezen van een kroonprins.

Dinsdag overleed leider sjeik Sabah op 91-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de Verenigde Staten.

Zijn lichaam komt woensdag aan in Koeweit-stad. In het land is een nationale periode van rouw van 40 dagen begonnen.

De overleden Sabah was ruim veertig jaar minister van Buitenlandse Zaken en gold als een doorgewinterde diplomaat.

Hij probeerde de plooien glad te strijken tussen strijdende Golfstaten en herstelde banden met voormalig vijand Irak na de val van Saddam Hoessein.