‘Carnaval 2021 wordt niet uitbundig'

Verenigingen roepen op tot creativiteit

TILBURG (ANP) Carnaval zoals dat jaarlijks wordt gevierd zit er in februari niet in vanwege de coronamaatregelen, zoveel is duidelijk.


Wat voorzitter Rob van de Laar van de Brabantse Carnavals Federatie (BCF) betreft wordt het ditmaal “geen uitbundige viering, maar wel een beleving”. In navolging van de voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio’s riep hij de carnavalsverenigingen dinsdagavond op tot creativiteit en kleinschaligheid. “We moeten omdenken, mensen”, aldus Van de Laar tijdens een vergadering die eigenlijk in het stadion van Willem II in Tilburg was gepland, maar vanwege de aangescherpte coronaregels werd verplaatst naar internet. “Die grote bijeenkomsten, dat wordt hem niet.” Dat wil echter niet direct zeggen dat het jaar 2021 het zonder carnaval moet stellen. Vanuit de verenigingen zijn al tal van ideeën geopperd om toch op verantwoorde wijze iets te kunnen organiseren, zo werd duidelijk.


SFEER IN DE STAD Sommige dingen kunnen sowieso, ongeacht welke regels halverwege februari van kracht zijn: straten versieren, praalwagens op pleinen zetten, carnavalsmuziek door speakers afspelen, exposities houden in de openlucht of etalages aankleden is altijd mogelijk. “Dat geeft sfeer aan je stad’, aldus de voorzitter van de BCF. Verenigingen zitten momenteel nog vooral vol vragen, bleek tijdens de bijeenkomst, waarin meer dan honderd afgevaardigden van carnavalsverenigingen deelnamen. Zo vragen velen zich af hoe de regels er in februari uit zullen zien en of het überhaupt mogelijk zal zijn om fysieke activiteiten te organiseren. Binnen welke grenzen dat mogelijk is, zal afhangen van de actuele noodverordening, maakten ambtenaren van de drie Brabantse veiligheidsregio’s nog eens duidelijk. Momenteel betekent dat bijvoorbeeld dat bij bijeenkomsten binnen niet meer dan dertig mensen aanwezig mogen zijn.

Werken met tijdslots zou uitkomst kunnen bieden, zei Van de Laar.