Clubarts Van Eijck ziet geen bewijs

ROTTERDAM (ANP) Clubarts Casper van Eijck van Feyenoord vindt dat de overheid wel erg makkelijk heeft besloten om sportwedstrijden voorlopig zonder publiek af te werken.


Van Eijck was juist begonnen aan een onderzoek waarmee hij wil aantonen dat de kans op coronabesmettingen in een voetbalstadion heel klein is. “We hebben nu al informatie binnen die daarop wijst”, zegt de gerenommeerde clubarts, die ook als chirurg werkt in het Erasmus MC. Feyenoord speelde afgelopen zondag tegen ADO Den Haag en de week ervoor tegen FC Twente in De Kuip met steeds 13.000 mensen op de tribunes. “Van alle mensen in de regio die recent besmet blijken te zijn, hebben er slechts vijf bij de GGD aangegeven dat ze tegen Twente in het stadion zaten. Dat is geen noemenswaardig aantal”, zegt Van Eijck. “We onderzoeken nu of ze allemaal hetzelfde type virus hebben, want dat zou erop wijzen dat ze in De Kuip besmet zijn geraakt. Maar dat is zeer onwaarschijnlijk.” Toch besloot het kabinet maandag om in ieder geval voor drie weken geen publiek toe te laten bij sportwedstrijden, zowel bij de profs als de amateurs. “Sporten zonder publiek is een relatief makkelijke maatregel, maar de consequenties zijn vergaand”, aldus Van Eijck. “Of het een juist besluit is? Ik ben daarin geen expert, ik kan dat niet goed overzien. En de volksgezondheid staat altijd voorop, laat dat duidelijk zijn. Maar ik weet wel dat het zeer de vraag is of het tot meer besmettingen leidt als je zonder klachten een voetbalwedstrijd bezoekt.”


Omdat wetenschappelijk bewijs ontbreekt, is Van Eijck in samenwerking met een virologe, de GGD, de gemeente Rotterdam, de TU Delft en de universiteit in Wageningen het onderzoek ‘Krijg De Kuip weer vol!’ gestart. “Als de KNVB het niet doet, dan doen wij het wel. Het is jammer dat dit initiatief niet eerder is genomen."