'Dertig mensen bij huwelijksvoltrekking'

30 september 2020 om 12:20

ROTTERDAM (ANP) Bij een huwelijksvoltrekking mogen toch 30 mensen aanwezig zijn. Eerder waren dat er nog 4. Dat is dinsdag besloten na overleg tussen het ministerie van Volksgezondheid en veiligheidsregio’s.

De nieuwe maatregel geldt voor heel het land. Het is nog niet bekend of de versoepeling ook geldt voor bruiloftsfeesten. Het ministerie komt woensdag met een nadere uitwerking daarover, zegt een woordvoerder.

Er ontstond direct veel verwarring over de maatregel. Zo gold de maatregel niet voor huwelijksdiensten in kerken, omdat in gebedshuizen geen groepslimiet geldt. Bij de voltrekking bij de burgerlijke stand gold de maximale groepsgrootte van 4 dan weer wel. Veel koppels zegden hun bruiloft af.


CDA wil noodplan voor woningbouw

DEN HAAG (ANP) Regeringspartij CDA wil een ‘nationaal noodplan’ om het ernstige tekort aan woningen aan te pakken. Daarvoor moet er nog dit jaar een woontop komen, waar knopen worden doorgehakt over dit plan. CDA-Tweede Kamerlid Julius Terpstra komt met zijn idee in het AD, omdat de huidige minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in zijn ogen niet doorpakt door onder meer zelf bouwlocaties aan te wijzen voor woningbouw.

Ook verwijt de CDA’er de minister van D66-huize geen goede keuze te hebben gemaakt in de Nationale Omgevingsvisie die ze onlangs presenteerde. “Het boekwerk met de omvang van een stoeptegel plofte onlangs op de bureaus van iedereen die zich bezighoudt met de ruimtelijke ordening van Nederland. Alle mooie woorden van de minister, of die van haar eigen partij, ten spijt: er worden zoveel prioriteiten genoemd, dat niets belangrijk lijkt.”

Terwijl volgens Terpstra is afgesproken dat woningbouw topprioriteit moet zijn. “De harde doelstelling om 100.000 woningen per jaar te bouwen tot 2030 moet worden vastgelegd”, stelt hij.


Eikenprocessierups gaat ondergronds en omzeilt bestrijding

WAGENINGEN (ANP) Eikenprocessierupsen kunnen maandenlang in ondergrondse nesten blijven zitten, om in juni plotseling massaal naar buiten te kruipen. Ze vreten dan in hoog tempo bomen kaal en strooien hun hinderlijke brandharen rond.

Onderzoekers van het Kenniscentrum Eikenprocessierups hebben ontdekt dat de rupsen tien maanden in de grond kunnen zitten, zonder naar hun volgende ontwikkelingsfase te gaan. De rupsen komen in die gevallen uit de grond in het vierde larvestadium, mét hun gevreesde brandhaartjes. Wanneer die loslaten, kunnen ze met de wind worden meegevoerd. Contact met de haartjes veroorzaakt bij mensen irritaties aan de huid, luchtwegen en ogen. In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn. De heftigste lichamelijke reactie is een levensbedreigende anafylactische shock.

In de grond kunnen de rupsen ook verpoppen tot vlinder, melden de onderzoekers op het platform Nature Today.