Brussel

30 september 2020 om 12:32

‘Vlaamse liberaal
Croo wordt
premier België’

(ANP) De 44-jarige Vlaamse liberaal Alexander De Croo wordt premier van België. Hij gaat de nieuwe federale regering van zeven partijen leiden. Het is negen jaar geleden dat België een Nederlandstalige premier had.

De Croo en zijn coformateur Paul Magnette, de leider van de Waalse socialisten, legden nadat ze bij koning Filip verslag hadden gedaan van het regeerakkoord dat eerder woensdag werd bereikt, samen een verklaring af. Magnette feliciteerde De Croo en wenste hem succes ,,met de equipe die jij gaat leiden”.

Als grapje voegde hij eraan toe dat ze lootjes hadden getrokken wie de premier zou worden, “en Alexander heeft gewonnen”.

De eedaflegging van de premier en zijn regering vindt morgen plaats, meldde het paleis na afloop van het bezoek aan de koning.

Over de verdeling van de ministersposten wordt nog verder gepraat. Ook worden de leden van de partijen geraadpleegd. Aan de Nederlandstalige kant zijn dat de Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open Vld) van De Croo, de christendemocraten van CD&V, Groen en de socialistische partij anders (sp.a). De Franstalige regeringspartijen zijn de Parti Socialiste (PS), Ecolo en de liberale MR.


Cambridge

Potentieel vaccin Moderna lijkt werkzaam bij ouderen en veilig

(ANP/RTR) De resultaten van een eerste veiligheidsproef met een potentieel coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna lijken veelbelovend.

De oudere proefpersonen die het vaccin kregen toegediend, maakten ongeveer net zoveel antilichamen aan als jongvolwassenen. Volgens onderzoekers zijn de bijwerkingen vergelijkbaar met die van een griepprik.

De studie is gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift New England Journal of Medicine. Dat het potentiële vaccin positieve effecten lijkt te hebben voor ouderen, bij uitstek een kwetsbare groep, is volgens een van de onderzoekers een belangrijke vondst omdat het immuunsysteem van senioren vaak verzwakt is.

De proef volgde op een eerste veiligheidsproef waarin het potentiële vaccin werd uitgeprobeerd op proefpersonen tussen de 18 en 55 jaar.

In de vervolgproef werd het vaccin toegediend aan veertig volwassenen in de leeftijdsgroepen 56 tot 70 en 71 en ouder.

Ouderen die twee dosissen van 100 microgram kreeg met 28 dagen ertussen, vertoonden een immuunreactie vergelijkbaar met die van jongvolwassenen. Moderna is al bezig een hogere dosering te testen in een fase 3-proef, de laatste fase voordat er goedkeuring wordt aangevraagd.

De bijwerkingen, waaronder hoofdpijn, vermoeidheid, pijn in het lichaam, rillingen en pijn op de injectieplek werden ervaren van mild tot matig.

In minstens twee gevallen vertoonden proefpersonen ernstige bijwerkingen.