Een impressie van het nieuwe hotel (links achterin), bij de bestaande hoeve Oud Milligen aan de Apeldoornsestraat.
Een impressie van het nieuwe hotel (links achterin), bij de bestaande hoeve Oud Milligen aan de Apeldoornsestraat. Roordink Architecten, Putten

Waardevolle resten uit IJzertijd gevonden onder recreatieterrein Garderen

30 september 2020 om 12:21

GARDEREN Ondanks de vondst van waardevolle archeologische resten onder camping De Goedkamp, kan de transformatie van het terrein nabij de Oud Milligenseweg in Garderen tot een combinatie van natuur en woningen doorgaan.


Jannes Bijlsma

De gemeente Barneveld verleende in december 2018 medewerking aan het plan om in het vrijkomende gebied van De Goedkamp (ongeveer negen hectare groot) ruimte te maken voor nieuwe natuur en woningbouw. Er zouden acht woningen worden gebouwd in het bos, van maximaal 750 kubieke meter. Na dit groene licht liet de ontwikkelaar archeologisch onderzoek doen in het gebied. Hierin werden nederzettingssporen gevonden, waarschijnlijk uit de IJzertijd (800 tot 12 jaar voor Christus). De onderzoekers waardeerden de vondst als zeer waardevol, wat de initiatiefnemer, eigenaar Arie Strijbis van Hoeve Oud Milligen, voor een probleem plaatste. Hij zag zich ineens geconfronteerd met onverwacht hoge kosten, waardoor het plan economisch niet meer haalbaar was.


OPHOGEN Dergelijke vondsten worden bij voorkeur niet opgegraven en blijven dus in de grond zitten. Dit betekent echter dat er niet gegraven en dus niet gebouwd mag worden in het gebied. Het plan aanpassen bleek niet haalbaar. Het ophogen van het gebied had een oplossing kunnen zijn, maar de kosten hiervan bedragen zo’n 200.000 euro. Hoewel het niet de voorkeur van archeologen en de gemeente geniet, is gekozen voor het opgraven van de vondsten. Hierbij wordt het gehele gebied afgegraven, waarbij de archeologische vondsten worden opgegraven, gedocumenteerd en uiteindelijk opgeslagen in het provinciaal depot. In eerste instantie verzocht hij de gemeente Barneveld om alleen in die delen waar de woningen moeten komen, de archeologische resten op te graven. Daar ging de gemeente niet mee akkoord, omdat hiermee ‘geen samenhangend beeld van de archeologische waarden’ zou ontstaan. Bovendien zouden er dan nog altijd hoge kosten met de opgravingen gemoeid zijn.


EXTRA WONING Uiteindelijk kwamen de gemeente en Strijbis tot een compromis: de initiatiefnemer mag een negende woning bouwen op het terrein. Die levert voldoende geld op om de kosten van het onderzoek, de opgraving en de uitwerking en conservering te dekken. Hiermee wordt ook voorkomen, zo stelt het college van b. en w., dat er alsnog 93 bungalows en 71 stacaravans in het gebied worden gebouwd. Hiervoor biedt het huidige bestemmingsplan ruimte en de initiatiefnemer beschikt hiervoor ook over de noodzakelijke natuurvergunning.


HOTEL Doordat recreatiepark De Goedkamp verdwijnt, ontstaat ook ruimte voor de uitbreiding van Hoeve Oud Milligen met hotelfaciliteiten. Dit exclusieve hotel krijgt ongeveer dertig hotelkamers en een welnesskelder. Om dit alles mogelijk te maken, maakt recreatiepark De Goedkamp plaats.

De gemeente Barneveld loopt met dit transformatieplan vooruit op het regionale programma ‘Vitale Vakantieparken’, dat recreatieparken de gelegenheid biedt te stoppen en de functie te wijzigen naar een of meerdere woningen. De Goedkamp heeft de afgelopen jaren nagenoeg leeg gestaan en betrokkenen zagen er geen heil meer in om er een toekomstbestendig vakantiepark van te maken.