Een drankje drinken onder de aircooler in Neboplus.
Een drankje drinken onder de aircooler in Neboplus. Pauw Media

Hitteplannen van kracht in zorgcentra

'Corona vraagt om alertheid bij ventilatie'

Jannes Bijlsma

BARNEVELD/VOORTHUIZEN De zorginstellingen in de gemeente Barneveld hebben hun hitteplannen in werking gesteld. De koelsjaaltjes, ijsjes en ventilatoren doen hun werk en veel bewoners kiezen ervoor om juist binnen te blijven. De coronamaatregelen maken dat de instellingen op dit soort dagen nog bewuster met luchtkwaliteit omgaan dan normaal.


Bij zorgcentrum Neboplus zijn de meeste bewoners maandagochtend inderdaad binnen te vinden, al is het gebouw aan de Johan de Wittlaan in Barneveld niet echt gemaakt voor dit soort warme dagen. Een airco ontbreekt bijvoorbeeld. ,,Het gebouw is twintig jaar oud, en duidelijk niet gebouwd voor dit soort temperaturen. En dat merk je ook", zegt directeur-bestuurder Eunice van Zomeren. ,,Om dat aan te pakken, moet je echt een grondige renovatie doen. Dat ligt niet zo voor de hand."

Er loopt momenteel een onderzoek naar hoe het gebouw, binnen de mogelijkheden, in de toekomst wel verder verkoeld kan worden. ,,Dit doen we in combinatie met een duurzaamheidsonderzoek", aldus Van Zomeren. ,,Je probeert het gebouw minder vatbaar te maken voor de warmte. Op de tweede etage bestaat het dak voor een groot deel uit glas, een soort serre. Dat is natuurlijk vragen om hitte. Ik kan me voorstellen dat daar aanpassingen worden gemaakt, en een vorm van luchtbehandeling. Maar het gebouw voorzien van airconditioning zal niet gaan lukken."


AIRCOOLER Om binnen toch een vorm van verkoeling te creƫren in de centrale ruimte waar de bewoners eten, koffie drinken en activiteiten doen, heeft Neboplus vorig jaar een aircooler aangeschaft. Die verplaatst warme lucht langs een koelelement voordat de koelere lucht de ruimte in wordt geblazen. Je hoeft er dus geen afvoer voor naar buiten te maken, zoals bij een airco. ,,Bewoners kunnen daar altijd naartoe, dan hebben ze in ieder geval altijd een koele plek", zegt Van Zomeren. ,,We hebben deze laten installeren, met hulp van de stichting Vrienden van Neboplus. En de aircooler werkt prima."


's Avonds is het vervolgens zaak om goed te ventileren. De ochtenden en avonden zijn het pittigst voor het personeel, zegt Tamara de Kroon van Ena Zorggroep. ,,Als bewoners naar bed gaan of uit bed komen, wordt er veel van het personeel gevraagd. We hebben de diensten aangepast, zodat het personeel eerder kan starten. 's Ochtends is het dan natuurlijk even aangenaam, dan kunnen de ramen even open." Ook Ena blijft zoeken nieuwe mogelijkheden om de situatie voor de bewoners en het personeel te verbeteren. ,,We zijn in gesprek met de Woningstichting Barneveld om Nieuw Avondrust in Voorthuizen verder te optimaliseren, bijvoorbeeld in de gangen. Tot die tijd werken we deels met losse mobiele airco's, zodat iedereen voldoende koel kan blijven. Ook zullen we kijken naar wat we kunnen doen op de derde etage, met het platte dak."


TOCHTGEVOEL De focus op ventilatie is door de coronamaatregelen groter dan in andere jaren, aldus de zorginstellingen. ,,Je bent je hier toch meer bewust van", zegt Van Zomeren. ,,We volgen de richtlijnen van de brancheorganisaties. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste inzichten met betrekking tot verspreiding van het virus. Een ruimte die veel dicht is, waar geen verse lucht binnenkomt, is sowieso natuurlijk niet gezond. Maar dat is het nu natuurlijk helemaal niet. Normaal hebben we een hekel aan het tegen elkaar openzetten van ramen, want we houden niet van het tochtgevoel. Maar dat moet nu toch echt wel. Verse lucht is heel belangrijk." Dit bevestigt De Kroon (Ena): ,,Dit vraagt om alertheid. Welke systemen zijn nodig? Hoe ga je om met ventilatie? Er zijn geen specifieke knelpunten op dit terrein, maar we zijn er meer dan in andere jaren mee bezig."