Reddingswerkers terug naar Nederland

Reddingswerkers terug naar Nederland

DEN HAAG (ANP) Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR keert maandagmiddag terug van de operatie in Beiroet, die woensdag begon. Het team verwacht aan het begin van de avond te landen op vliegbasis Eindhoven, laat een woordvoerder weten.

Er blijven twee personen in Beiroet achter om te helpen met de logistiek van het materieel. Woensdag vertrekt naar verwachting het vrachtvliegtuig vanuit Libanon met alle apparatuur. In totaal waren er 63 Nederlandse reddingswerkers en 8 zoekhonden actief.

USAR hielp na de zware explosie van afgelopen dinsdag met de zoektocht naar slachtoffers onder het puin, ondersteuning bij de Nederlandse ambassade en het controleren van gebouwen op instortingsgevaar. Het team heeft geen slachtoffers gevonden, maar kon wel uitsluiten dat er iemand onder het puin lag.

Het team kijkt tevreden terug op de operatie. "De mensen daar waren erg blij dat we er waren en konden helpen, dat geeft toch veel voldoening tijdens je werk. Daarnaast waren we erg onder de indruk dat alle teamleden zo snel paraat waren. Er waren zorgmedewerkers die tijdens het toppunt van de coronacrisis aan het bed stonden, en alsnog van hun vakantie terugkwamen om te helpen."


Echtgenote van ambassadeur overleden na explosie Beiroet

DEN HAAG (ANP) Hedwig Waltmans-Molier, echtgenote van de Nederlandse ambassadeur in Libanon en tevens werkzaam op de ambassade in Beiroet, is zaterdag overleden aan de gevolgen van de zware explosie in Beiroet op 4 augustus. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekend.

Waltmans-Molier was 55 jaar. Laatstelijk was zij werkzaam bij de personeelsafdeling van het ministerie en werkte zij afwisselend vanuit Den Haag en Beiroet, waar haar man de Nederlandse ambassadeur is. Het echtpaar keerde vorige week na hun vakantie terug naar hun geliefde Libanon. "Hedwig stond in hun woonkamer naast Jan en werd door domme pech getroffen door de explosie", aldus het ministerie.


Scherper reisadvies voor Spaanse regio's

DEN HAAG (ANP) Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor een aantal gebieden in Spanje aangepast. In de provincies Barcelona en Lerida (in de autonome regio Catalonië), de provincies Huesca, Zaragoza en Teruel (in de autonome regio Aragón) en de provincie Soria (in de regio Castilië en León) geldt per direct een zogeheten code oranje (alleen noodzakelijke reizen).

Mensen wordt aangeraden alleen naar dit gebied te reizen als dit echt noodzakelijk is. Reizigers die nu in Barcelona of in een van de randgemeenten zijn, krijgen het advies om na thuiskomst 14 dagen in quarantaine te gaan.

In heel Spanje neemt het aantal COVID-besmettingen toe. Het ministerie raadt mensen die op vakantie naar Spanje gaan aan om waakzaam te blijven.