Delftse zonneauto breekt wereldrecord

Delftse zonneauto breekt wereldrecord

LELYSTAD/DELFT (ANP) Een studententeam uit Delft is erin geslaagd het eigen wereldduurrecord voor een auto op zonne-energie te breken. Hun zonne-auto legde zaterdag in 12 uur tijd een afstand van 924 kilometer af. In 2017 had een andere auto van de ploeg in dezelfde tijd 882 kilometer afgelegd.

Het Vattenfall Solar Team uit Delft is een vaste deelnemer aan de World Solar Challenge, waarin zonne-auto's van het noorden naar het zuiden van Australiƫ moeten racen, zonder een druppel brandstof aan boord. Delft wint die race regelmatig. Vorig jaar ging het mis tijdens de slotrit. De wagen NunaX lag ruim op kop en had de finish in zicht, maar vatte plotseling vlam en veranderde in een smeulend hoopje koolstof. De coureur wist op tijd te ontkomen. Van de raceauto overleefde alleen het nummerbord de vuurzee.

Na het drama hebben de studenten een nieuwe wagen ontworpen, de Nuna Phoenix. Die is vernoemd naar de feniks, een vogel die in de mythes uit zijn eigen as herrees. De Phoenix vertrok om 07.00 uur, een half uur later dan gepland, en kwam om 19.00 uur over de finish.