Londen

Londen

Johnson: opening scholen in september is topprioriteit

(ANP/DPA) De terugkeer van alle scholieren in de schoolbanken is een nationale prioriteit, schrijft de Britse premier Boris Johnson in een ingezonden artikel in de krant Mail on Sunday. "Scholen net even langer gesloten houden dan strikt noodzakelijk is, is sociaal onaanvaardbaar, economisch onhoudbaar en moreel onverdedigbaar," schrijft Johnson.

De zomervakantie in Engeland eindigt begin september. Britse media meldden, volgens een anonieme overheidsbron, dat Johnson liever winkels, cafés en restaurants weer zou laten sluiten dan scholen, als er een sterke toename van coronabesmettingen komt.

Vorige week waarschuwden wetenschappers van het University College London dat het systeem voor het traceren van contacten in Groot-Brittannië nog niet klaar was voor een landelijke terugkeer naar school.


Jakarta

Indonesische vulkaan spuwt aswolk 5 kilometer de lucht in

(ANP/RTR) De Indonesische vulkaan Sinabung op het eiland Sumatra spuwde vanochtend een gigantische aswolk 5 kilometer de lucht in. Het was de tweede uitbarsting van de vulkaan in drie dagen tijd met een donderend geluid en donkere luchten, zeiden de autoriteiten en getuigen.

De uitbarsting van de vulkaan komt na meer dan een jaar inactiviteit en was de tweede sinds zaterdag, toen de autoriteiten bewoners en toeristen waarschuwden voor mogelijke lavastromen.

Dramatische beelden van de ochtenduitbarsting, vastgelegd door bewoners, toonden een gigantische wolk van dikke as die opsteeg vanaf de top van de 2460 meter hoge berg in Karo, Noord-Sumatra.

Bewoners is geadviseerd om buiten een straal van 3 kilometer rond de vulkaan te blijven en maskers te dragen tegen vallend vulkanisch as, zei het vulkanologisch bureau in een verklaring.

Er zijn geen slachtoffers gemeld.