Directeur Richard Plugge van wielerploeg Jumbo-Visma.
Directeur Richard Plugge van wielerploeg Jumbo-Visma. anp / bas Czerwinski

Achtbaan van emoties voor Plugge

OEGSTGEEST (ANP) Een achtbaan van emoties, zo omschrijft directeur Richard Plugge van wielerploeg Jumbo-Visma de afgelopen week. ,,Van de winst van Wout van Aert in Strade Bianche naar de overtreding van Dylan Groenewegen in de Ronde van Polen. En dan winnen we zaterdag met Wout ons eerste 'monument' in Milaan-Sanremo. Het was heel heftig", zegt Plugge.


Thuis op de bank in Oegstgeest vloeiden wel wat tranen toen Plugge op tv zag hoe Van Aert op de Via Roma de Fransman Julian Alaphilippe klopte in de sprint. ,,Een week geleden was ik ook al geĆ«motioneerd toen hij Strade Bianche won. Dat was de voltooiing van het revalidatieproces van Wout. Een jaar geleden rond deze tijd vroegen we ons af of hij Ć¼berhaupt ook nog zou gaan fietsen." Van Aert kwam tijdens zijn debuut in de Tour de France met al een ritzege op zak ten val tijdens de tijdrit in Pau. De Belg hield daar een ernstige beenblessure aan over.

,,Toen hij Strade Bianche won, moest ik terugdenken aan toen ik vorig jaar bij hem op bezoek was", zegt Plugge. ,,Ik dacht toen: komt dit nog wel goed? Maar je ziet hoe sterk die gast is. In december, januari dachten we: hij fietst weer, het gaat goed. Daarna liet hij echt goede waardes zien tijdens onze hoogtestage. En nu haalt hij ons eerste monument binnen." Tussen de zeges van Van Aert op Italiaanse bodem door was er de verschrikkelijke crash van Fabio Jakobsen in Polen, veroorzaakt door Jumbo-sprinter Dylan Groenewegen. ,,Dat raakte iedereen in de ploeg. Verschrikkelijk wat er met Fabio is gebeurd, hopelijk komt het allemaal weer goed. Ook voor Dylan en zijn vriendin Nine is het heel heftig waar zij nu doorheen gaan. Zij hebben onze onvoorwaardelijke steun nodig. Merijn Zeeman en ik hebben dat opgepakt. We proberen dat ook weg te houden bij onze
renners."