Streefbedrag gehaald van inzameling voor Poolse mensenredder

10 augustus 2020 om 11:14

JULIANADORP (ANP) Het streefbedrag van een van de doneeracties voor de nabestaanden van de Poolse mensenredder Marcin Kolczynski is zondag overschreden. Het streefbedrag van 300.000 euro werd zondagmiddag bereikt. De donateurs brachten zelfs ruim 500 euro meer bijeen op GoFundMe dan het streefbedrag.

Een tweede inzameling via doneeractie.nl heeft ruim 60.000 euro opgeleverd.

Daardoor is meer dan 360.000 euro bijeengebracht voor zijn echtgenote Monika en de drie kinderen van Kolczynski, de 37-jarige Poolse seizoensarbeider die vorige week zondag verdronk nadat hij drie kinderen uit zee had gered bij Julianadorp (Noord-Holland).

Martina Janasz uit Den Haag startte de inzamelingsactie donderdag op de website GoFundMe, toen ze hoorde dat het gezin van de verdronken Pool geen geld had om zijn lichaam naar zijn vaderland terug te brengen.

Volgens een dankbetuiging van Janasz is het lichaam van Kolczynski inmiddels in Polen aangekomen en vindt de uitvaart op korte termijn plaats.


Advocaat lekte volgens OM aan organisatie van Taghi

DEN HAAG (MEDIAWATCH) Het Openbaar Ministerie (OM) meent volgens het AD dat uit een versleuteld chatbericht kan worden opgemaakt dat advocaat Khalid Kasem in 2015 informatie uit een lopend strafonderzoek aan de organisatie van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi heeft gelekt. Dat blijkt volgens de site van de krant uit een proces-verbaal dat deze week aan het dossier van het liquidatieproces Marengo is toegevoegd.

Het AD citeert: "Uit het bericht van Zakaria el H. aan Taghi kan worden opgemaakt dat El H. langs advocaat mr. Khalid Kasem is gegaan en dat hij van mr. Kasem heeft gehoord wanneer het onderzoek is gestart, wat de aanleiding voor het onderzoek is geweest en hoe de politie bij de garagebox is gekomen."


Privénummer wordt online handelswaar

AMSTERDAM (MEDIAWATCH) Onlinedienst Lusha onthult tegen betaling privénummers van LinkedIn-gebruikers, zonder dat zij dat weten. De onlinedienst plukt die mailadressen en telefoonnummers van het internet. Met Lusha zijn talloze mobiele nummers te vinden, bijvoorbeeld van kabinetsleden, maar net zo goed van influencers, misdaadverslaggevers en directeuren van de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat schrijft Trouw.

Lusha is een Amerikaans-Israëlisch bedrijf dat zegt grote bedrijven als Apple, Google en Amazon tot zijn klanten te rekenen. Maar iedereen kan de dienst toevoegen aan zijn of haar internetbrowser. Wanneer gebruikers naar iemands profiel op netwerksite LinkedIn gaan, surft Lusha in allerlei onlinedatabases naar verborgen contactinformatie.

Het bedrijf beweert in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) te handelen.