Afbeelding
BDUmedia

'Ik wil antwoorden hebben'

10 augustus 2020 om 12:23

Horeca-ondernemer vol vragen na dwangsom

AMERSFOORT Ondernemer Thomas Kruip van De Karseboom en Tjommies heeft een last op dwangsom uitgedeeld gekregen van de Veiligheidsregio Utrecht. Dit omdat volgens hen gebleken is dat in de twee panden, ondanks meerdere proces-verbalen, de RIVM-regels zijn overschreden. Daarnaast is Kruip gehoord wegens onder andere wangedrag tegen BOA's.


Jeroen van der Veer

Vorig weekend zijn op vrijdag én zaterdag in de twee eerder genoemde zaken meerdere overtredingen geconstateerd en buitengewoon opsporingsambtenaren gaven hem hiervoor bekeuringen. ,,Ik weet van twee proces-verbalen; eentje in Tjommies en eentje in De Karseboom", bevestigt Thomas Kruip.

De bekeuringen zijn gegeven door de BOA's en het is nu aan de officier van justitie om te bepalen of de boetes ook worden toegekend. Hierover is nog niets bekend, maar wel werd Kruip afgelopen dinsdag gehoord. Zo zou hij de toegang hebben geweigerd toen BOA's zijn zaak wilden controleren. ,,Dat ontken ik", aldus Kruip. ,,De twee handhavers stormden naar binnen, gingen langs mij en langs de portier en voerden daar een controle uit. Dat duurde nogal lang en dat heb ik ze gezegd. Uiteindelijk zijn ze ruim een half uur binnen geweest."


BEELDEN De woorden van Kruip worden kracht bijgezet door een video waarop te zien is dat twee BOA's op 2 augustus om 01.36 uur de zaak controleren en er aan de deur een woordenwisseling ontstaat. Van een handgemeen of iets degelijks is op de beelden niets te zien, al is onbekend wat er zich daarvoor -buiten het beeld van de camera’s- heeft afgespeeld. Tijdens die controle die daarop volgde, werden volgens de BOA's meerdere 18+-ers gezien die zich niet hielden aan de anderhalve meter-regel en/of stonden in plaats van op een kruk zaten. Hierdoor werd besloten dat Kruip een proces-verbaal ontving. Op vrijdag ontving de ondernemer het bericht dat hij een dwangsom krijgt opgelegd van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Wordt er in de komende periode in de Karseboom en/of Tjommies nogmaals een overtreding geconstateerd, dan ontvangt hij per keer een bekeuring van 5000 euro. De gemeente bevestigt dit en volgens Kruip geven zij daarmee een verkeerd signaal af. ,,Buiten mogen de 18+-ers wel in grote groepen overleggen waar ze naar binnen gaan en dan grijpen BOA's niet in, maar wel als ze iets mijn kroeg zien?"


HONDERDEN BARRUKKEN In de kroeg probeert Kruip zo goed als mogelijk de aanwezigen te faciliteren zodat zij zich aan de regels kunnen houden. Zo zegt hij: ,,Ik kan, als ik het omreken, in De Karseboom honderd barkrukken kwijt waarop mensen kunnen zitten. Wij hebben ervoor gekozen niet het maximale te doen en er zeventig neer te zetten. Dit omdat niemand zit te wachten op een tweede coronagolf. Hierdoor hebben wij ervoor gezorgd dat er meer dan voldoende afstand is tussen de krukken, maar blijkbaar vonden de BOA’s van niet.”


DISCUSSIE Ook wijst Kruip naar de noodverordening van de Veiligheidsregio Utrecht van 15 juli 2020 waardoor er volgens hem veel onduidelijkheid ontstaat. ,,Daarin staat dat leerlingen die nu op het voortgezet onderwijs zitten, geen afstand hoeven te bewaren. Geldt dit ook voor een 18+-er die op het VWO in de zesde klas zit? Dat is niet duidelijk. Bij deze twee ondernemingen komen alleen maar middelbare scholieren. Mag iedereen wel bij elkaar komen, maar die 18+-ers niet terwijl ze wel scholieren zijn? Dat is toch krom.”

Als Kruip wordt geconfronteerd met het feit dat er binnen scholen andere regels zijn dan in bijvoorbeeld kroegen of voetbalvelden, geeft hij aan het daar niet mee eens te zijn en dat hij de noodverordening op een andere manier interpreteert. ,,En daarover wil ik duidelijkheid hebben, maar ik krijg op deze vraag geen antwoord. Ik zeg hiermee niet dat ik gelijk of ongelijk heb, alleen ik wil daarover wel met elkaar in discussie.”