Wielrennen

10 augustus 2020 om 11:55

Roglic: 'Positief verrast hoe sterk we nu al zijn als team'

GRAND COLOMBIER (ANP) Primoz Roglic is blij verrast dat de vorm bij het wielerteam van Jumbo-Visma er zo snel na de hervatting van het seizoen alweer is. De Sloveen maakte dit weekeinde indruk in de Tour de l'Ain. Roglic eindigde vrijdag in de openingsetappe als tweede, gevolgd door etappezeges op zaterdag en zondag. Naast de eindzege van Roglic finishten ook Steven Kruijswijk en George Bennet in de top vijf van het algemeen klassement. Roglic bracht het aantal zeges van Team Jumbo-Visma dit seizoen op negen.

,,Vandaag was een zware dag vanwege het hoge tempo en de lange beklimmingen. Maar het hele team heeft opnieuw fantastisch werk verricht en laten zien hoe sterk we zijn", aldus Roglic. ,,Ik ben blij dat ik het weer af kon maken. We zijn positief verrast hoe sterk we nu al zijn als team. Je weet nooit precies waar je staat na zo’n lange onderbreking. Voor zover we nu kunnen zien, tonen we al aan op aardig hoog niveau te zitten. Tegelijkertijd is het pas de eerste wedstrijd sinds lange tijd dus we moeten zeker nog op deze manier ons best blijven doen. De resultaten komen dan vanzelf."

Tom Dumoulin debuteerde voor Jumbo-Visma. De kopman kwam ruim 400 dagen geleden voor het laatst in actie in een wedstrijd. Dumoulin eindigde vrijdag in de eerste rit als vierde. Zaterdag en zondag verrichtte hij wederom veel kopwerk, maar kon hij in de slotfase niet mee met het klimgeweld. Dumoulin werd elfde in het klassement.

Roglic, die eind juni de Sloveense titel op de weg behaalde, doet in aanloop naar de Tour de France nog mee aan het het Critérium du Dauphiné. Die wedstrijd is van 12 tot en met 16 augustus. De Tour is dit jaar van 29 augustus tot en met 20 september.


Zwemmen

Enquête NOS: Van den Hoogenband beste olympiër aller tijden

HILVERSUM (ANP) Pieter van den Hoogenband is verkozen tot de beste Nederlandse olympische sporter aller tijden. De winnaar van drie gouden zwemmedailles kreeg de meeste stemmen in een enquête van de NOS onder ruim 200 sporters, coaches, begeleiders, officials, bestuurders, managers en journalisten.

De NOS stelde op basis van de enquête een top 15 samen. De afgelopen weken werd elke dag een van de olympische legendes belicht. De serie begon met nummer vijftien, snowboardster Nicolien Sauerbreij. Zondag was het de beurt voor de nummer 1, oud-zwemmer Van den Hoogenband. De huidige chef de mission won in zijn carrière twee keer goud op de 100 meter vrije slag (Sydney 2000 en Athene 2004) en één keer op de 200 vrij (Sydney 2000). 'Vliegende huisvrouw' Fanny Blankers-Koen, de atlete die vier keer goud won op de Spelen van 1948 (Londen), eindigde als tweede in de verkiezing. Schaatsster Ireen Wüst, goed voor elf olympische plakken, waarvan vijf gouden, belandde op de derde plaats.