Geen 500 asielkinderen naar Nederland, reacties gemengd

3 juli 2020 om 22:10

DEN HAAG (ANP) Veel organisaties en burgers zijn boos over het wegstemmen van een motie om 500 vluchtelingenkinderen uit Griekse kampen naar Nederland te halen. Tijdens een hoofdelijke stemming in de nacht van donderdag op vrijdag stemde een meerderheid van de Kamerleden tegen, zodat het oorspronkelijke voorstel van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) ten uitvoer wordt gebracht. Dat houdt in dat de kinderen in Griekenland blijven, maar Nederland betaalt dan wel mee aan hun opvang. Ruim 150 gemeenten hadden aangegeven wel kinderen te willen opvangen.

De Kamerleden die tegen hebben gestemd, vooral die uit christelijke hoek, krijgen veel kritiek. Zo twittert de Nederlands-Iraanse mensenrechtenactivist Sander Terphuis: "Parlementair jaar verdrietig & schaamteloos afgesloten; motie voor opvang 500 (weeskinderen) uit vervuilde Griekse kampen weggestemd. Wat hadden we de mond vol van solidariteit met kwetsbaren ivm CoronaCrisis. Nou zij zijn echt kwetsbaar. DIEPE SCHAAMTE."

VluchtelingenWerk Nederland voelt "teleurstelling en onbegrip over verworpen kamermotie" en spreekt van 'schijnoplossingen' waar het kabinet zich op verkijkt.

Advocaat Patricia Scholtes, die is gespecialiseerd in migratierecht, schrijft op Twitter: 'Griekenland heeft de EU lidstaten meerdere malen om hulp gevraagd om samen opvang te bieden aan deze kinderen. In tegenstelling tot andere Europese landen doet ons land toch niet mee. Diep triest.'

Naast de teleurgestelde opmerkingen zijn er ook reacties, vooral van rechtse signatuur, van mensen die het terecht vinden dat de vluchtelingenkinderen niet naar Nederland worden gehaald.


Boeren vertrokken van A1 na urenlange blokkade

LOCHEM (ANP) Boeren hebben vrijdagmiddag met trekkers urenlang de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn geblokkeerd. In oostelijke richting stonden ze bij Deventer op de rijbaan en in westelijke richting bij afslag Lochem. Rond 18.00 uur meldde Rijkswaterstaat dat alle tractoren van de snelweg zijn.

De opstoppingen zorgden voor fikse vertraging. In beide richtingen bedroeg die op het hoogtepunt zo'n twee uur. Zowel in oostelijke als in westelijke richting ging in de loop van de middag al een rijstrook open.


Ruim honderd coronapatiënten nog in ziekenhuis

ROTTERDAM (ANP) Het aantal coronapatiënten dat nog in een ziekenhuis ligt, is gedaald van 151 naar 123. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). "De daling is een zeer gunstig teken en geeft ruimte aan de reguliere zorg", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Van de 123 liggen 20 op de intensive care. Dat zijn er vijf minder dan op donderdag. Verpleegafdelingen behandelen 103 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.