Sokkel van Deens beeld Kleine Zeemeermin met tekst beklad

3 juli 2020 om 20:03

KOPENHAGEN (ANP/RTR) De sokkel van het iconische beeld van de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen is door onbekenden beklad met de tekst "racistische vis". De politie beschouwt de daad als vandalisme en is op zoek naar de daders.


Het 107 jaar oude beeld, een ode aan het sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen (1805-1875), trekt jaarlijks meer dan een miljoen toeristen. Het kunstwerk, dat de hoofdpersoon van het sprookje in brons gezeten op een rots uitbeeldt, is vaker het doelwit geweest van vandalen. In 2017 werd de Kleine Zeemeermin nog beklad met rode verf.

Destijds was het beeld doelwit van activisten die tegen de walvisvaart protesteerden en van pro-democratieactivisten. Sinds de Black Lives Matter-beweging recentelijk wereldwijd aan steun wint, zijn standbeelden van historische figuren die een negatieve rol speelden in rassenonderdrukking en slavernij of daarmee geassocieerd worden, regelmatig het doelwit van acties. "Ik vind moeilijk om te bedenken wat er racistisch is aan het sprookje", zegt Ane Grum-Schwensen, een onderzoeker verbonden aan het H.C. Andersen Center van de universiteit van Zuid-Denemarken.