Henk Postema: ,,Een man moet een hobby hebben, toch?''
Henk Postema: ,,Een man moet een hobby hebben, toch?'' Pauw Media

Van Spitfire en Decathlon tot F16

3 juli 2020 om 13:35

Henk Postema (74) was achttien jaar toen hij op de LTS in de Achterhoek een fascinatie kreeg voor vliegtuigen en boten. Na de MTS kwam hij in dienst van de Luchtmacht in Soesterberg, waarna alles wat vaarde hem niet meer zo boeide, terwijl alles wat vliegt hem juist veel meer ging boeien. Hij was daar zes jaar chef van de bemanning, de technische man voor de helicopter Alouette 3. ,,Nee, die heb ik nooit gebouwd (lacht). Een kennis van mij komt voor de tentoonstelling wel met het model van een mooie Apache.”

De Barnevelder zegt dat hij de hele zaal wel kan vullen met de vliegtuigjes die hij bezit. Op de zolderkamer en slaapkamers in zijn woning heeft hij zo’n vijftig modellen. ,,Ik heb mijn zoons er allemaal uitgeschopt (lacht), dan kun je dat doen. Ze staan lekker ingepakt en opgehangen, in omvang variërend van veertig centimeter tot twee meter zeventig. Ze kunnen allemaal vliegen.” Postema maakt de onderdelen zelf, onder meer met een eigen frees- en draaibank.

Met een zender kan hij de modellen de lucht in sturen. ,,Vroeger had je daar een vergunning voor nodig. Tegenwoordig gaat het om gigabites en profi afstandsbediening. De techniek is allemaal beter geworden, het gaat niet zo snel meer kapot. We vliegen op de Ginkelse Hei, al doe ik dat nu iets minder. Mijn zoon en kleinzoon zie je er meer. Jan en Bram Postema nemen het vliegen van mij over, want ze vinden het prachtig. Ze zijn met de hobby van hun vader en opa besmet.”

Postema noemt direct de Poolse Wilga, het grootste modelvliegtuig dat hij bezit. ,,Hier kunnen parachutisten uitspringen en je kunt er zweefvliegtuigen aan koppelen. Ik heb twee para’s die onder dit vliegtuig hangen. Dan vlieg je tot driehonderd meter. We mogen niet hoger.”

De Barnevelder bouwde ook vliegtuigen als het Britse jachtvliegtuig de Spitfire, de flitsende F16 en de Amerikaanse populaire Decathlon. ,,Ik vind het bouwen het leukste om te doen. Antieke vliegtuigen maak je helemaal met behulp van een tekening, dat is allemaal houtje-touwtje. In de loop van de tijd weet je precies hoe een vliegtuig in elkaar zit. Het is zaak dat je alles, zoals de vleugels, netjes recht krijgt. Want die kunnen weleens krom gaan trekken. Tekeningen kun je kopen of downloaden op websites.”

Zijn hobby kost wel een paar centen, geeft Postema toe, maar om te oefenen heb je voor honderd euro al een vliegtuigje in de lucht. Om te leren vliegen, inclusief de spelregels, is het wijs om je aan te sluiten bij een modelvliegtuigclub, zoals de Vliegclub Zuid Ginkel (VZG) en de Edese Luchtvaartclub (ELV). Hij is lid van de eerste, die nu zo’n zeventig leden telt. ,,We hebben een prachtig vliegveld op de hei. Je bent lekker buiten met elkaar om je hobby te bedrijven. De een weet dit en de ander dat. We helpen elkaar. Ik bouw de vliegtuigjes. Autospuiters geven ze een mooie kleur. De motoren reviseer ik ook. Ik breng bijvoorbeeld nieuwe lagers aan. En we bouwen ze om van methanol naar benzine, dat vliegt wat zuiniger.”

Juist heeft Postema weer een model waar de staart vanaf is in de reparatie. Een vliegtuigje bestaat voornamelijk uit hout, kunststof en piepschuim. ,,Het blijft vreselijk leuk. Een man moet een hobby hebben, toch? Mijn vrouw vindt het prima. Zij deed vooral aan volksdansen. We gaan vrolijk verder. Ik ga zo nog een wielkapje uit een mal halen. Dat doe ik ook zelf.”

In Barneveld zal Postema de F16, de Spitfire en een hele oude Antic exposeren. ,,Dat is een houtje-touwtje-vliegtuig, met allemaal spankabeltjes.”