Beurzen zetten opmars voort

26 juni 2020 om 11:55

AMSTERDAM (ANP) De Europese aandelenbeurzen gingen vanochtend verder omhoog na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers schoven de zorgen over de sterke toename van het aantal coronabesmettingen in verschillende Amerikaanse staten aan de kant. Op het Damrak werd het aandeel Air France-KLM hoger gezet na een akkoord over een miljardensteun van de Nederlandse overheid voor KLM.


De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,3 procent hoger op 567,39 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 752,46 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 1,5 procent bij.


Luchtvaartcombinatie Air France-KLM (plus 3,4 procent) behoorde tot de kopgroep in de MidKap. De Nederlandse staat schiet KLM te hulp met een steunpakket van 3,4 miljard euro. Daarnaast zijn hardere afspraken gemaakt met moederbedrijf Air France-KLM en de Franse overheid over de positie van Schiphol als belangrijke overstapluchthaven. KLM zelf moet de kosten met 15 procent verlagen.

Sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven was industrieel toeleverancier Aalberts met een plus van dik 4 procent. Apothekersbedrijf Fagron stond onderaan met een min van 1,7 procent. In de AEX voerden uitzender Randstad en verfconcern AkzoNobel de stijgers aan met winsten van 3,9 en 2,1 procent. Biotechnoloog Galapagos en ABN AMRO sloten de rij, met verliezen van 2,1 en 1,8 procent.

In Frankfurt zakte Wirecard (min 47 procent) verder weg. De Duitse betalingsverwerker kelderde donderdag al ruim 70 procent nadat het bedrijf uitstel van betaling had aangevraagd vanwege een miljardenfraude. Het is het eerste faillissement ooit van een bedrijf uit de Duitse DAX-index. De Duitse sportkledingmaker Adidas verloor 0,6 procent na tegenvallende resultaten van de Amerikaanse concurrent Nike.

Tesco won 0,8 procent in Londen. Het Britse supermarktconcern zag de binnenlandse verkopen in het afgelopen kwartaal met 8,7 procent stijgen en handhaafde zijn winstverwachting voor het hele boekjaar.

De euro noteerde op 1,1223 dollar, tegen 1,1211 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent duurder op 39,22 dollar. Brentolie steeg 1,5 procent in prijs tot 41,65.