'Vrijwel geen boetes voor overtreden regels in horeca'

26 juni 2020 om 11:57

ROTTERDAM (ANP) Hoewel gemeenten steeds vaker merken dat gasten geen 1,5 meter afstand houden, komt het overtreden van de coronaregels horecaondernemers vrijwel niet op boetes te staan.

Dat meldt het AD na een steekproef onder 56 gemeenten.

In die gemeenten hebben buitengewoon opsporingsambtenaren de eerste drie weken van juni geen enkele boete uitgeschreven voor het overtreden van coronaregels in horecagelegenheden. Waarschuwingen werden wel uitgedeeld, in totaal 141 keer.

Gemeenten treden volgens de krant alleen op bij 'excessen'. "Het belangrijkste is dat we in gesprek willen blijven met de horeca en samen op zoek gaan naar oplossingen", zegt een woordvoerder van de gemeente Amersfoort. Volgens iemand van de gemeente Utrecht wordt het wel steeds drukker. "Daardoor wordt het moeilijker om afstand te houden."

Overigens kan het zijn dat de politie wel boetes heeft uitgedeeld. Politiecijfers komen volgens het AD naar verwachting begin juli naar buiten.


Virusremmer goedgekeurd voor ernstig zieke coronapatiënten

UTRECHT (ANP) Artsen mogen de virusremmer remdesivir voorschrijven aan coronapatiënten die er relatief slecht aan toe zijn, oordelen de Europese medicijnautoriteiten. De autoriteiten, waaronder het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), hebben het middel onder voorwaarden goedgekeurd. Als de Europese Commissie het oordeel overneemt, wordt remdesivir het eerste medicijn in de Europese Unie dat specifiek is goedgekeurd voor de behandeling van coronapatiënten.

Artsen mogen het middel daarna inzetten voor de behandeling van coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben.


Nationaal plan corona-aanpak slachthuizen ligt klaar

DEN HAAG (ANP) De uitwerking van een nationaal plan van aanpak om de uitbraak van het coronavirus in en rond slachthuizen zo veel mogelijk tegen te gaan, ligt op het bureau van minister Hugo de Jonge. Dat zei de bewindsman in de Tweede Kamer.

De Kamer had om zo’n plan gevraagd. Er was al een nationale aanpak, stelt De Jonge, omdat het kabinet aanwijzingen geeft aan veiligheidsregio’s als er wegens de omstandigheden in slachthuizen moet worden ingegrepen. Maar er moest een duidelijker plan komen.

Dat plan gaat onder meer over het testen in slachthuizen. Dat gebeurt steekproefsgewijs omdat niet alle werknemers, dus ook zonder klachten, getest kunnen worden. De manier waarop wordt ingegrepen bij slachthuizen "als ze hun snor drukken in het naleven van de regels", wordt daarin ook uitgewerkt.

"We hebben daar echt een klus te klaren", concludeert De Jonge.