Bilthoven

26 juni 2020 om 12:50

Radioactieve stoffen in lucht boven         Noord-Europa

(ANP) Zweedse, Noorse en Finse meetstations hebben begin deze maand ,,zeer kleine" verhoogde hoeveelheden radioactieve stoffen in de lucht gemeten, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het gaat om stoffen die door mensen gemaakt zijn.

In Noorwegen is jodium-131 en in Zweden en Finland zijn cesium-134, cesium-137, kobalt-60 en ruthenium-103 gedetecteerd. Volgens het RIVM gaat het niet om schadelijke hoeveelheden. De stoffen zijn in Nederland niet waargenomen.

De gedetecteerde radioactieve stoffen zijn zogeheten radionucliden, die door mensen zijn gemaakt. De aanwezigheid van die stoffen in de lucht kan volgens het RIVM wijzen op een beschadiging van een brandstofelement in een kernenergiecentrale.


Berlijn

Duitsland dreigt met actie tegen VS om sancties Nord Stream

(ANP/BLOOMBERG) Wanneer de Amerikaanse president Donald Trump zijn voorgenomen sancties doorzet tegen de aanleg van de gaspijplijn Nord Stream 2, dan zal Duitsland terugslaan. Dat melden bronnen rond de regering van bondskanselier Angela Merkel.

Duitsland wil, mocht Trump zijn dreiging niet intrekken, via een ,,gecoördineerde actie van de Europese Unie" de Amerikaanse president op andere gedachten brengen. Wat die tegenmaatregelen zouden behelzen is niet bekend geworden.

Trump tekende vorig jaar wetgeving waarmee de VS strenge economische sancties opleggen aan ondernemingen die zijn betrokken bij de aanleg. Washington is tegen de pijpleiding waarmee gas vanuit Rusland naar Europa kan worden getransporteerd, omdat Rusland daarmee meer invloed in West-Europa zou krijgen. Het is voor het eerst dat de VS dreigen met sancties tegen een dergelijk project.


Keulen

Onderwijsminister Noordrijn-Westfalen tegen snel sluiten scholen

(ANP/DPA) Bij een regionale uitbraak van het coronavirus, moeten niet direct alle scholen weer gesloten worden. Dat zegt minister van Onderwijs van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Yvonne Gebauer in de krant Kölner Stadt-Anzeiger. In de deelstaat zijn deze week in twee regio's weer strenge lockdownmaatregelen ingevoerd na uitbraken van het virus. ,,We moeten niet als reflex direct de scholen sluiten. Bij besmettingen in een bepaalde regio, moet er gericht actie worden ondernomen", aldus Gebauer. ,,Het kan niet zo zijn dat direct wordt besloten alle scholen en kinderopvanglocaties dicht te gooien als daar in de buurt besmettingen zijn vastgesteld. We moeten de maatregelen niet ten koste van onze kinderen laten gaan." In Gütersloh en Warendorf zijn zeker 1500 mensen positief getest.