Zilveren Nipkowschijf voor docuserie Brieven aan Andalusië

26 juni 2020 om 11:28

HILVERSUM (ANP) De VPRO-documentaireserie Brieven aan Andalusië van Stef Biemans heeft de Zilveren Nipkowschijf 2020 gewonnen.

De prijs voor beste tv-programma van het afgelopen jaar werd donderdag uitgereikt tijdens een bescheiden ceremonie in Het Ketelhuis in Amsterdam.

In de zesdelige serie Brieven aan Andalusië laat Stef Biemans zien hoe hij met zijn gezin uit Nicaragua vlucht naar het Zuid-Spaanse dorp Utrera, niet ver van Sevilla. De jury roemt de reeks omdat die "meer diepgang geeft dan de gebruikelijke reisseries".

Eerder werd al bekend dat een Ere-Zilveren Nipkowschijf naar Matthijs van Nieuwkerk gaat voor vijftien jaar De Wereld Draait Door.


Hoge Raad: 'Staat hoeft IS-vrouwen         en kinderen niet         terug te halen'

DEN HAAG (ANP) De Nederlandse overheid hoeft Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen niet terug te halen uit Noord-Syrië. Dat bepaalde de Hoge Raad vrijdag. De uitspraak van het gerechtshof blijft daarmee in stand.

Vorig jaar spande een aantal vrouwen een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat omdat zij en hun kinderen in erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden in opvangkampen voor IS-vrouwen in Noord-Syrië verblijven. Via een kort geding wilden zij gedaan krijgen dat de Staat zich met spoed inspant om hen met hun kinderen naar Nederland te halen.

Bij de rechtbank kregen zij gelijk. De rechter bepaalde dat Nederland al het nodige moest doen om in elk geval de kinderen te repatriëren. In hoger beroep besliste het gerechtshof in Den Haag echter anders: de rechter mag niet op de stoel van de politiek gaan zitten. De overheid heeft "beleidsvrijheid", aldus het hof, en de rechter moet zeer terughoudend zijn met ingrijpen. Tegen deze beslissing gingen de advocaten van de betrokken beroep in cassatie bij de Hoge Raad.


'Mogelijk etnisch profileren bij voorspellen recidive'

MAASTRICHT (ANP) De reclassering kan het instrument OxRec, waarmee de kans op recidive wordt ingeschat, voorlopig beter niet meer inzetten. Het creëert of versterkt de mogelijkheid van ongelijke behandeling op basis van ras, sociale klasse en andere sociale ongelijkheden. Dat zegt onderzoeker bij de Universiteit Maastricht Gijs van Dijck na een evaluatie van OxRec. Dat rapport is vrijdag gepubliceerd in het Nederlands Juristenblad.

OxRec tracht de kans op terugval in fout gedrag te voorspellen en wordt sinds enige tijd in de Nederlandse rechtspraktijk gebruikt. Van Dijck keek voor zijn evaluatie naar het onderzoek waarop het algoritme is gebaseerd. Op basis daarvan acht hij de kwaliteit van het algoritme vanuit praktisch oogpunt twijfelachtig. "Toepassing is alleen mogelijk indien men grote foutmarges accepteert", zegt hij.