Afbeelding
Funda.nl

Prijzen bouwplan De Burgt verlaagd na druk gemeente Barneveld

26 juni 2020 om 11:58

Jannes Bijlsma

BARNEVELD Woningprijzen voor het bouwplan Burgthoven III in de Barneveldse wijk De Burgt zijn verlaagd door de ontwikkelaar, nadat de gemeente Barneveld hierom had gevraagd. Dit gebeurde naar aanleiding van schriftelijke vragen van ChristenUnie-raadslid Henk Wiesenekker. Volgens wethouder Aart de Kruijf voldoen de prijzen hiermee aan de afspraken die met de ontwikkelaar zijn vastgelegd.

In de verkoopbrochure voor Burgthoven III, waarin twaalf van de achttien woningen worden aangeboden, stond een minimumprijs van 310.000 euro. De ChristenUnie hamert al langere tijd op het bouwen van meer goedkopere woningen in de gemeente en raadslid Wiesenekker wees er eerder in zijn schriftelijke vragen op dat die prijs te hoog is volgens de afspraken in het bestemmingsplan. Hierop sprak de gemeente de ontwikkelaar aan en die verlaagde de minimumprijs kort daarop naar drie ton.

Wiesenekker stelde donderdag in de commissie Grondgebied echter dat die prijs nog altijd te hoog is. ,,Alle woningen vallen nog steeds in de dure categorie. Hoe kan dat nu?" Wethouder De Kruijf legde uit dat de ontwikkelaar met de nieuwe prijs voldoet aan de afspraken: een derde goedkoop, een derde middelduur en een derde dure woningen. ,,Wij hanteren vier prijscategorieën: een tot 200.000 euro, de twee middeldure categorieën tot 260.000 euro en tot 300.000 euro) en er is een categorie vanaf 300.000 euro. Binnen die bandbreedte valt dit plan."

Wiesenekker constateerde dat de prijzen van de 'middeldure' woningen in Burgthoven III daarmee aan de bovenkant van de categorie bevinden. ,,Maar wanneer starten we nu met de bouw van goedkopere typen woningen? Je kunt toch ook aan de onderkant van die grens zitten? Starters kunnen bijna niet starten in onze gemeente. We duwen ze bijna de gemeente uit." De Kruijf zei dat hij niet aan gemaakte afspraken kan tornen. ,,Die liggen er nu eenmaal. Daar kun je wat van vinden, maar het is wel de werkelijkheid."