Aannemer en wegenbouwer Van Gelder uit Elburg pakt het wegenwerk in de gemeente Barneveld op, dat vorig jaar door een andere aannemer is blijven liggen of van onvoldoende kwaliteit bleek
Aannemer en wegenbouwer Van Gelder uit Elburg pakt het wegenwerk in de gemeente Barneveld op, dat vorig jaar door een andere aannemer is blijven liggen of van onvoldoende kwaliteit bleek Gerwin van Luttikhuizen

Van Gelder pakt werk van 'onbetrouwbare cowboy' op

26 juni 2020 om 11:37

BARNEVELD Aannemer en wegenbouwer Van Gelder uit Elburg pakt het wegenwerk in de gemeente Barneveld op, dat vorig jaar door een andere aannemer is blijven liggen of van onvoldoende kwaliteit bleek. Komende week start het eerste werk op twee plekken, aan de Walhuisweg in Kootwijkerbroek en de Stroeërweg in Stroe. Na de zomervakantie volgt de rest. In november wil de gemeente nieuw wegenwerk voor de komende vier jaar aanbesteden.


Wouter van Dijk

Dat meldde wethouder André van de Burgwal woensdagavond tijdens de vergadering van de raadscommissie Samenleving. Eerder dit jaar werd bekend dat onderhoudswerk aan wegen in het buitengebied van Barneveld in 2019 is blijven liggen of niet goed genoeg is uitgevoerd, door broddelwerk van de aannemer. ,,Deze aannemer staat helaas in de markt bekend als 'cowboy' met een lage betrouwbaarheid'', stelde het college van burgemeester en wethouders destijds. De wegenbouwer kwam afspraken en beloften niet na en leverde onvoldoende kwaliteit, aldus het college. Uiteindelijk werd besloten het contract met de wegenbouwer te beëindigen. Om welke aannemer het gaat, is niet bekendgemaakt.

Het werk is de afgelopen drie maanden opnieuw aanbesteed en nu gegund aan Van Gelder, waarbij in het aanbestedingstraject is ingebouwd dat de 'cowboy' het werk niet alsnog gegund kon krijgen. Los van de extra aanbestedingskosten van ,,enkele duizenden euro's'', zitten er volgens het college geen financiële en juridische consequenties aan de contractbreuk. De oude aannemer weet volgens het college dat hij niet in zijn recht staat om het stopzetten van het contract aan te vechten.

Het werk aan de Walhuisweg (bermbeton) en Stroeërweg (nieuwe asfaltlaag) start maandag. Tijdens het werk gelden omleidingen voor het verkeer. Andere werkzaamheden die door nalatigheid van de vorige aannemer zijn blijven liggen, zijn onder meer te vinden aan de Donkervoorterweg in Kootwijkerbroek en de Harremaatweg, Meeuwenveenseweg en Zevenbergjesweg in Voorthuizen.


Recent werd duidelijk dat de gemeente 3,5 miljoen euro extra uittrekt voor nieuwe wegwerkzaamheden. Dat zou nodig zijn om een inhaalslag te maken met de verbetering van slechte asfaltwegen. Wegdelen van in totaal 44 rijbanen in de verschillende dorpen moeten dit en komend jaar nieuw asfalt krijgen, waarbij vooral een slag wordt geslagen in Kootwijkerbroek en haar buitengebied (dertien locaties) en Voorthuizen (twaalf locaties). Het algemene rapportcijfer voor de kwaliteit van asfalt lag de afgelopen twee jaar op gemiddeld een 4,9, onder het gewenste basisniveau (een rapportcijfer tussen 5,5 en 7,4). In november wordt nieuw werk aanbesteed, uitvoering moet dan eind dit jaar starten en volgend jaar doorlopen.

Marleen Blankenburgh (Lokaal Belang): ,,We hebben het basisniveau nog altijd niet bereikt, terwijl we wel graag naar een voldoende willen. Naar ons idee is er door middel van beleidstoevoegingen meer geld voor nodig.'' Haar partij komt dan ook mogelijk met een voorstel om te bekrachtigen dat het college er meer geld in steekt om alle wegen op basisniveau te krijgen en te houden. Volgens wethouder Van de Burgwal zal in de begrotingsbehandeling in het najaar de afweging gemaakt moeten worden of er meer geld naar wegenonderhoud moet en kan. ,,Waarbij ik me kan voorstellen dat we nog eens goed naar ons ambitieniveau kijken. Mogelijk is er ook nog een tussenweg, namelijk differentiëren, waarbij we ons eerst focussen op de veelgebruikte wegen en tegelijkertijd veiligheid voorop stellen.''

De wethouder stelde voor om in september met raadsleden verschillende plekken te bezoeken waar wegwerk noodzakelijk is.