Djordy Latumahina.
Djordy Latumahina. ...

OM: verdachten 'vergismoord' Djordy namen geweldsklussen aan

26 juni 2020 om 12:06

BARNEVELD/AMSTERDAM (ANP) Cedric R., een van de hoofdverdachten in de zaak rond de ‘vergismoord’ op de Amsterdamse dj Djordy Latumahina, nam volgens het Openbaar Ministerie "geweldsklussen" aan van sleutelfiguren in het criminele milieu. De andere vier verdachten in de vergismoordzaak zette hij aan het werk als uitvoerders, onder wie Tony D. Het ‘moordcommando’ reisde in 2015 naar Berlijn om de inmiddels tot levenslang veroordeelde Naoufal ‘Noffel’ F. te liquideren. Dit plan werd niet in daden omgezet, omdat F. de stad inmiddels had verlaten.


Donderdag zette het Openbaar Ministerie in een uitvoerige presentatie uiteen hoe de mannen te werk zouden zijn gegaan, tijdens een inleidende zitting in het hoger beroep over de vergismoord. De rechtbank legde in 2018 in die zaak celstraffen tot dertig jaar op, maar sprak Tony D. vrij, wegens gebrek aan bewijs. Het OM tekende hoger beroep aan tegen de vrijspraak. D. is onlangs aangehouden voor zijn veronderstelde rol in de geplande moordaanslag op 'Noffel'.

Oud-Barnevelder Djordy Latumahina (31) werd op 8 oktober 2016 in de parkeergarage bij zijn woning in Amsterdam-West doodgeschoten, kort nadat hij daar met zijn auto was aangekomen. Zijn vriendin raakte ernstig gewond, hun jonge kind bleef ongedeerd. Volgens justitie hebben de verdachten zich in hun doelwit vergist. De bedoeling was een crimineel uit de weg te ruimen.

Dat Cedric R. en de zijnen zich lieten inhuren voor het uitvoeren van moorden, blijkt volgens het OM uit een grote hoeveelheid berichten. R. communiceerde via cryptotelefoons met opdrachtgevers en zijn medeverdachten. In onverbloemde bewoordingen wordt gezegd dat 'Noffel' dood moet en dat hij door het hoofd zal worden geschoten. In elk geval twee van de vermoedelijke opdrachtgevers zijn verdachten in het onderzoek naar de voorgenomen moordaanslag op Noffel, maar zij zijn (nog) niet aangehouden.

Omar L., in een andere zaak tot levenslang veroordeeld voor het geven van moordopdrachten, neemt ook deel aan de communicatie. L.'s broer Youssef en een vriend van hem werden in 2012 doodgeschoten in de Staatsliedenbuurt.

In het onderzoek naar de voorgenomen liquidatie van Noffel is naast drie verdachten van de moord op Latumahina nog een man aangehouden. Het OM zal de zaak op termijn voor de rechtbank brengen. De inhoudelijke behandeling van de vergismoordzaak bij het gerechtshof zal vermoedelijk later dit jaar plaatsvinden.

Noffel is vorig jaar veroordeeld tot een levenslange celstraf voor het aansturen van een liquidatie. Hij wordt gezien als een crimineel kopstuk, dat nauwe banden had met onder anderen Ridouan Taghi en Richard R., alias Rico de Chileen.